Bromölla
Bromölla köpings första ”kommunalkontor” fanns i kommunalnämndens ordförande Eric Rasmussons bostad i Ivetofta.

Bostaden bestod av ett rum och kök och glasveranda, som fick fungera som kontor. Verandan var möblerad med ett kassaskåp, skrivbord och några hyllor.
Två år senare flyttade familjen och kommunalkontoret in i gamla bageriets fastighet på Tunnbygatan. En man fick skickas dit för att undersöka om det murkna golvet höll för det tunga kassaskåpet. Vilket det tydligen gjorde. 1946 anställdes en kommunalkamrer. Till dess skötte Eric Rasmus son ordförandesysslan i hemmet. Han skötte all administration, skrev protokoll och skrev ut skattsedlar. Besökande kunde komma vilken tid som helst på dygnet.
Efter kommunalkamreraren anställdes en kommunalkassörska och så småningom ett skrivbiträde Efter att ha blivit kontorist 1951 övertog Eric Rasmusson tjänsten som kommunalkamrer 1953 och fick då lämna kommunalnämnden som han lett i elva år.
Småningom blev två lägenheter på nedre botten i stiftelsen Bromöllafastigheters första flerfamiljshus på Ågatan 26 arbetsplats för köpingens kamerala och tekniska personal.
En kommunalingenjör, mätningsingenjör och elverkmästare utgjorde tillsammans med en kartriterska och ett skrivbiträde samt ett tiotal kommunalarbetare hela tekniska förvaltningen. Lägenheterna på Ågatan 26 blev emellertid för trångbodda och en februaridag 1964 flyttade kontoret till det nuvarande kommunhuset vid Storgatan.
Årsskrift 2003 Ivetofta hembygdsförening

Föregående artikelNy härlig inredningsbutik smäller upp portarna den 3 februari.
Nästa artikelPizzerian med målet inställt på kvalité