Susann Wiberg och Cecilia Meyer jobbar på Drejaren, det är dom som servar gästerna. De hälsar alla hjärtligt välkomna och lovar att ta hand om dem på bästa sätt.

Ett besök på Drejarens dagcentral i Bromölla kan för många pensionärer bli det första steget till något nytt.

Vad de flesta säkert redan vet är att det dagligen serveras god husmanskost till lunch. Ingen behöver gå härifrån hungrig då den trevliga personalen ser till att alla gäster blir mätta och belåtna. Tjejerna bakom disken lägger upp portioner i önskad storlek och tar några glada ord med alla som står i kön. Ett leende eller ett skämt är aldrig långt borta, här blir alla sedda. Självklart lockar de också med en god dessert för de som vill unna sig det. Stämningen är hjärtlig och personalen är mycket hjälpsam. Ingen behöver känna sig ensam eller utlämnad. Snabbt blir man en i gänget.

Man lockar med Skagenfisk med örtsås ena dagen för att nästa dag erbjuda en klassiker som Skånsk Kalops med rödbetor. Matsedeln är varierad och det ingår sallad till maten varje dag. Soppa och fisk serveras varje vecka. De mest välkända maträtterna avlöser varann. Att kunna avrunda med en Brylepudding eller en saftig morotskaka säger väl ingen nej till? Det är lite lyxigt att slippa planera sin egen matsedel, åka till affären och trängas och inte behöva stå framför spisen i timmar. Att sätta sig vid dukat bord i gott sällskap med en tallrik vällagad mat, det kan väl knappast bli bättre?

Något man kanske inte känner till är att anhöriga är hjärtligt välkomna att äta med Er. Det kan kännas jobbigt att ta steget ut själv de första gångerna, då är detta ett bra alternativ. Det är också väldigt trevligt för de anhöriga att få se hur fint ordnat det är för de äldre i kommunen.

Det som många däremot kanske inte känner till är att det även ordnas ett flertal olika aktiviteter på dagcentralen. Aktiviteterna är ofta återkommande och varierande. Bingo, boule och frågesport är några av dem. ”Sakta vi gå genom stan” är en uppskattad aktivitet som innebär att man varje måndag samlas och promenerar tillsammans genom byn i sin egen takt. Väl tillbaka på Drejaren finns det möjlighet att avrunda med en fika. Annat som står på schemat är seniorgympa och fredagens herrfrukost. Gympan passar alla eftersom det fungerar lika bra att medverka sittandes som stående. Det är alltid roligare och lättare att hitta motivationen om man är en liten grupp.

Stamgäster på Drejaren.

Ibland erbjuds det möjlighet att få sina naglar och sitt hår fixat av kunnig personal. Det krävs dock att man bokar en tid om man är intresserad av detta. Det skapar lite guldkant i den lite grå vardagen. Härligt att bli ompysslad en liten stund då och då. Det förekommer också underhållning i olika former. Vad de bjuder på vet man aldrig riktigt, det får bli en spännande överraskning. Det brukar vara väldigt uppskattat så det gäller att komma i tid för att få en bra plats.

Tjejerna som arbetar här är påhittiga. De bjudet ofta in till små extrainsatta evenemang. Ibland öppnar de upp på eftermiddagen för våffelcafé. Vem kan motstå en nygräddad våffla med en klick sylt och nyvispad grädde? Detta informerar de om med skyltar i serveringen så håll ögonen öppna.

Matsedel och information om aktiviteter hittar man på Bromölla kommuns hemsida. Man behöver inte anmäla sitt besök utan det går alldeles utmärkt att bara droppa in. Mellan kl 12-13 serveras lunchen måndag – fredag. Däremot vill de att man föranmäler om man även vill äta på helgen. Senast måndag samma vecka behöver man meddela dem hur många som dyker upp.

Matsalen är stor och rymlig. Det är enkelt att ta sig fram med rullator eller i rullstol. Lokalerna är ljusa och fräscha och hemtrevnaden infinner sig snabbt. Strålar solen vill man kanske hellre äta utomhus. Den möjligheten erbjuds också då de har en härligt lummig uteplats på innergården. Det som är positivt är att dagcentralen ligger centralt i byn. Det är enkelt för de flesta att ta sig hit och parkeringsmöjligheter finns alldeles intill för den bilburne. Så tveka inte längre. Sitt inte ensam när gemenskap, glädje och god mat finns runt hörnet. Låt detta bli början till en ny vana. Något nytt och positivt i livet som glad pensionär.

Text & Foto: Jeanette Olsson

Föregående artikelMin kattklubb arrangerar internationell kattutställning
Nästa artikelMaine coonen, den vänliga jätten