Per och Carina
Stolta bönder Per och Carina Axelsson visar upp sin mjölkanläggning. Foto: Daniel Sverkersson

Bromölla
Från den 4 oktober går det att handla färsk gårdsmjölk tappad på glasflaska direkt i butik!
Vi var på premiären för att träffa personerna bakom satsningen.

På ICA Maxi Stormarknad i Bromölla stod de förväntansfulla ägarna till denna satsning. Per och Carina Axelsson, stolta mjölkbönder ifrån Håkanryd står bredvid sin mjölkanläggning.
Deras gård ligger endast sex kilometer ifrån Bromölla där mjölken produceras. Den är dagsfärsk och levereras direkt ifrån gården till butiken.

Provsmakning
Sanna Lind med lille Neo Provsmakar på mjölken som serveras med kanelbulle.

Carina och Per berättar att dom har gjort en rejäl satsning på detta projekt som dom tillsammans med projektledaren Staffan Andersson på Maxi började planera för ca tre månader sedan. Dom vände sig till butiken med denna idé och de tyckte det var ett spännande projekt.

-Vi vill fortsätta göra satsningar på lokala leverantörer, därför var detta riktigt kul och givande arbete, berättar Staffan.
Dom ville ge bönderna en chans, detta på grund av den dåliga lönsamheten, genom att transportera mjölken som bara tar tio minuter från gården, lokalare kan det inte bli!
Normalt sett är mjölken man köper i butiken runt fem dagar gammal när den anländer till mejeriavdelningen.

När vi bevittnar premiären tappar Carina upp mjölk tillsammans med Butiksägaren Thomas Andersson som får äran att trycka på knappen. Behållaren är en glasflaska med vitt lock, det får en direkt att tänka tillbaka på gamla tider då mjölken handlades ur glasflaska. För en engångskostnad har du en sådan flaska som du sedan diskar ur och använder nästa gång du ska handla mjölk. Om det blir mjölk över i kylanläggningen vid dagens slut återgår det till kalvarna på gården, som blir ett förevigat kretslopp.

Under skördefesten som ägde rum tidigare i september såldes 300 glasflaskor med denna färska mjölk, som var en succé.

Invigning
Butiksägare Thomas Andersson fick nöjet av att provköra mjölkanläggningen.

-Nu kör vi på med detta partnerskap mellan oss och ICA Maxi berättar Carina.

Text & Bild:
Daniel Sverkersson

Föregående artikelLilla frisörsalongen med storta utbudet
Nästa artikel8 våningar i Bromölla