Lars Malmgren
Lars Malmgren från Utvecklingsbolaget som arbetar med projektet på Skanskatomten. Foto: Patrik Lundin

Bromölla
Vad skulle du säga om att flytta in i en hyresrätt där du bestämmer över hyreskostnaden? Om svaret är ja på den frågan kan du vara nära målet.

Om lite mer än ett år kan det vara fullt möjligt att det står ett nytt hyreshus på den så kallade ”Skanskatomten”.
Bromöllas mest centrala byggklara tomt ligger alldeles invid biblioteket och fungerar i dag som en parkeringsplats.

Bakgrunden till att det nu diskuteras ett bygge är att Utvecklingsbolaget i Sverige AB planerar att starta upp en kooperativ hyresrättsförening. För att få bo i en kooperativ hyresrätt måste du vara medlem i föreningen. När du flyttar in betalar du en upplåtelseinsats. Vad beloppen är varierar från förening till förening. Om du väljer att säga upp din lägenhet för att du ska flytta får du tillbaka din upplåtelseinsats, men eftersom den är spekulationsfri är det samma pengar som du betalade när du flyttade in.

Alla som har en önskan om att vara med i föreningen kan ansöka om medlemskap. De som önskar lägenhet sätter upp sig på kölista, men det går även bra att vara medlem och delta i aktiviteter om man vill vänta med att flytta in.

Att det inte kan spekuleras i insatsen gör att man kommer ha full kontroll från föreningen på kostnader och hyra. Det blir nämligen de boende själva som bestämmer hyran, som baseras på hur mycket arbete man själv vill utföra eller eller köpa in. Kanske vill man ha en grupp som själva sköter rabatter, administration eller liknande.
Då sparar man de pengarna och hyran blir lägre.

Det kommer att finnas gemensamma lokaler där det ska drivas aktiviteter för de boende med olika tema och olika samarbetspartners som kan ge medlemmarna i föreningen service. Det kan handla om att knyta kontakt med kyrkan, fotvård, hälsovård, hårvård, träning, matlagning med mera.

Lars Malmgren från Utvecklingsbolaget Sverige AB berättar att företaget har under en period på femton år skapat nya bostäder för äldre med samma lösning och ofta i samarbete vilket han betonar är väldigt viktigt. Samarbete kommer finnas med många lokala aktörer som tex Fastighetsbyrån och BromöllaHem.

Det blir Skanska som kommer att bygga och man har i en förstudie där man träffade en del tilltänkta hyresgäster fått fram en del önskemål.

Det önskas tvårums- och trerumslägenheter, det finns plats för cirka 30 lägenheter då man valt att lägga förråd och tvättmöjligheten i lägenheten.
Vidare så skall lägenheterna vara väl anpassade för äldre med en del smarta lösningar samt inga trösklar eller andra hinder.
Låter detta intressant så missa inte mötet på måndag på Humlescenen där man kan skriva in sig samt få svar på fler frågor.

Text & Bild Patrik Lundin

Föregående artikelLokal, färsk mjölk i flaska
Nästa artikelSenaste tillskottet på Ivöstrand