Bromölla
Genom att resa ett minnesmärke på platsen som var upphovet till att namnet Bromölla vill Ivetofta Hembygdsförening lyfta fram Bromöllas kulturarv.

Namnet Bromölla kommer från ”Bro-möllan”, en kvarn som låg vid en numera torrlagd å, på samma plats som det nuvarande samhället. Bromölla var en obetydlig bondby fram till slutet av 1800-talet, när man började bryta kaolin på Ivöklack.

Bo-Ferm-Kjugesten-cmyk-webGården/kvarnen omnämns första gången år 1460 för 555 år sedan, av ärkebiskop Tuo från Åhus som skrev ett brev till Christiern van Hafr på Elleholms slott och framför bl.a. i svensk översättning: ”Låt även hämta 4 pund mjöl i Bromölla.”

Själva kvarnen revs 1874 medan bostadshuset tyvärr brann ned 1911. Konstnären Lars Ferm har skapat en bild på hur kvarnen kan ha sett ut, med den information som finns om Bromölla kvarn. Den här fina kvarnstenen finns med i utformningen av minnesmärket för Bro-möllan. I övrigt så får helhetsutformningen bli en överraskning vid avtäckningen, som sker den 13:e september på själva Europeiska kulturarvsdagen.

Platsen för minnesmärket blir i Skräbeåns gamla fåra, cirka 60 meter söder om Ågatan. Där Bro-möllan en gång i tiden låg. Mer detaljerat program kommer framöver.

Text: Peter Lennartsson
Bild: Lars Ferm, Bo Ferm

Föregående artikelMotorcykelmässa varje dag hos Claessons Motor
Nästa artikelNy butik i Gualöv