Bromölla
På Kristi himmelfärdsdagen är Hemvändardagen årets stora dag för hemvändande Bromöllabor.
Hemvändardagen är ett samarrangemang med Ivetofta Hembygdsförening, Svenska kyrkan och Industrimuseet. Dagen började med en gudstjänst i Ivetofta Kyrka. Industrimuseet visade upp Iföverkens historia, som startades upp av veterinären Abelgard Nielsen år 1887. Brukshusen med Lanthandeln visade upp sina bästa sidor med en resa tillbaka i tiden.

Niklas Hägg Chevrolet 1951 var ett intressant ämne

När man kom till Tiansgården så möttes man av en uppställd röd original Chevrolet från 1951 på gården. Niklas Hägg berättade att det var hans farfars Sune Häggs firmabil som plåtslagare i Bromölla. Ett mycket uppskattat inslag.
Hembygdsföreningen tog fram tre stora böcker från sina gömmor, inbundna med gamla årgångar av Sydöstran och KB, vilket fick besökarna att minnas de gamla goda tiderna på 1960-talet. Även IK Kamp delade med sig av ett antal pärmar med tidningsklipp från 1960-talet och framåt.
Ivetofta Hembygdsförening visade upp film och bilder av Bromölla förr och nu, vilket blev ett mycket uppskattat inslag. Bilderna var tagna av 2023 års kulturpristagare, B I Green. Åke Karlsson från Bromölla Släktforskarförening visade hur man släktforskar på internet.
För många blev årets Hemvändardag en minnesvärd dag. En person som kommer att minnas dagen är Åke Karlsson, som vann den högsta vinsten – en fin tavla med motivet Ångbåtsbryggan vid Strandängens badplats, fotograferad av Peter Lennartsson.
Samtal över en kopp kaffe och kaka eller en god smörgås skapade en atmosfär av trevliga minnen i storstugan. Ordförande Bo Ferm var glad att så många kom till Hemvändardagen och vi uppskattar det till minst 300. Det känns väldigt kul, säger Bo Ferm.
Trevlig sommar önskar Ivetofta Hembygdsförening.
Text & Foto: Peter Lennartsson

Föregående artikelYogan fick bli andledningen till att behandla hästar
Nästa artikelValje Rökeri har stora planer inför 2025