Bromölla
För tredje året i rad går Cykelfesten i Näsum av stapeln. Den 28 maj ska 48 par cykla runt Näsum för att äta gott och umgås med varandra, och slutligen träffas på en gemensam fest efter måltiderna.

Jens Bengtsson deltog i en Cykelfest när han bodde i Bromölla, och tillsammans med Bo Alm, Sofia Svensson, Elin Daufeldt och Mimmi Hammarqvist drog han igång eventet även i Näsum.

Upplägget är relativt simpelt: varje par som deltar får en rätt att laga. Det kan vara förrätt, varmrätt eller efterrätt och några veckor innan cykelfesten får de reda på vilken rätt de ska laga. På den utsatta dagen samlas paren för en fördrink och får sina hemliga kuvert. Ett av dem innehåller information om vart de ska cykla för att äta, och det andra innehåller information om var efterfesten ska hållas. Det kuvertet får bara öppnas efter efterrätten.

– Vi har ett program som lottar fram vem som ska äta var, berättar Bo. Man kan hamna hos vem som helst. Det är ett roligt sätt att lära känna nya människor, både för de som bott länge i byn och de som är nyinflyttade.
– Man behöver inte vara ett gift par heller, inflikar Elin. Vi har många syskonpar och kompispar som är med, och människor i alla åldrar. Den yngsta är cirka 25 år och den äldsta kring 70 år.

De har begränsat avståndet för hur långt iväg deltagarna får bo till max 5 km från centrala Näsum. Den som inte har en cykel kan låna och det är tvång på att alla som deltar har cykelhjälm.

Cykelfesten bjuder också på tävlingar, som snyggast hjälm och snyggast dekorerade cykel. Priserna delas ut på den gemensamma efterfesten, där alla träffas för en grillad korv och dans.

Är man intresserad av att vara med i cykelfesten nästa år kan man hålla utkik efter eventet på Byutvecklingens hemsida eller Facebooksida!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelSKROT skapade musik med Gualövs skolans elever
Nästa artikelKrog No 2 erbjuder förstaklassig mat och härliga vyer