Åsa Axelsson. Foto: Alexandra A. Ellis, Nordstedts förlag.
Kulturpunkten och ABF i Bromölla bjöd under torsdagen 5/3 in till en intressant föreläsning som verkligen berör flera ämnen som ligger i tiden.
Åsa Axelsson från Norrland, en före detta heltidsarbetande gift 4-barnsmor, som insett konsekvenserna av att hamna i det klassiska ekorrhjulet som bara rullar på. Det har genererat i en bok som skapat mycket debatt då den förespråkar ett liv utan lönearbete.
Åsa inleder föreläsningen med att kort berätta om sin mormor, sin mamma och sig själv. Hon beskriver 3 kvinnor med helt olika mål i livet. Mormor som hade en enda önskan, att se sina barn mätta. Mamman som förvekligade sin dröm genom att bli lärare. Och till sist Åsa själv, som fyllde livet med 4 barn som skulle fylla fritiden med massor av sportaktiviteter, pianolektioner, scoutläger och hon ställde upp som scoutledare och klassmamma samtidigt som hon pendlade 8 min enkel resa till gymnasieskolan hon arbetade på. Någonstans skulle det även hinnas med att rätta alla elevernas prov, handla mat, sköta hemmet, hjälpa till med läxor och alla andra måsten som de flesta av oss fyller våra liv med. Ständig migrän, kronisk halsbränna under 3 år, magont, trötthet, otillräcklighet för barnen och dålig sömn fick henne att tänka om. Hon hade fått nog av att ständigt gå omkring och vara irriterad, arg, trött och nedstämd. Hon var som en tidsinställd bomb som exploderade allt oftare.  Det var så här hennes liv såg ut innan 2016.
En dag trillar hon omkull. Hon har gått in i väggen. Hon är helt slut och det är nu hennes resa mot nya mål startar. Hon diskuterar möjligheten med sin man att sluta arbeta för att kunna bli frisk. Han svarar: -”Ska du gå hemma utan att arbeta får du först räkna på om vi har råd med det.” Sagt och gjort. Åsa börjar omedelbart sitt ekonomiska experiment. Under föreläsningen delar hon med sig av en hel del av de saker familjen förändrat. Familjen drog ner sin mjölkkonsumtion från 25 paket till 11 paket i veckan. Detta minskade utgifterna med ca 6.000:- per år, vilket kan ses som detsamma som ett antal hela arbetsdagar. Familjen återanvänder mjölpåsar som fryspåsar. Inget hushållspapper köps då Åsa istället syr tygservetter av gamla lakan. Gamla pyjamasbyxor förvandlas till städtrasor medan muddar från gamla tröjor får nytt liv som hårsnoddar. Åsa arrangerar klädbytardagar, odlar egna grönsaker och kan konsten att koka soppa för 90 öre/ portion.
Hon kommer snart in på de lite större kostnaderna de haft, som de lyckats göra sig av med på ett relativt enkelt sätt. Istället för att familjen på 6 personer ska åka och hälsa på familj och vänner från Norr till Söder så ber de istället alla att komma hem till dem. Till mataffären cyklar hon istället för att ta bilen och handlar enbart det som är på extrapris just den veckan. Ingen form av ute-mat existerar längre då de insett att ett behov inte behöver tillgodoses omedelbart utan kan vänta i minuter tills man kommer hem och kan äta. Nu kommer hon fram till resultatet de nått genom att göra alla dessa förändringar eller uppoffringar som de flesta säkert väljer att kalla det. Åsa berättar att som lärare hade hon ut 250.000:- på ett år. Under året hon gått hemma och levt på det nya viset har de minskat kostnaderna med 300.000:-! Nu säger mannen istället så här: -” Har vi RÅD med att lönearbeta båda två? Har vi råd att betala ett så högt pris som vi gjort med stress, magsår och ångest samtidigt som vi tjänat mer pengar då du gått hemma?”
Åsas svar är enkelt och det är med stor glädje hon berättar om den allra största vinsten. Hon har gjort sig själv frisk! Hon känner sig så lurad av systemet. Vi ska jobba mycket för att kunna shoppa mycket och därmed är vi fångar i det berömda ekorrhjulet. Hon ställer sig frågan hur mycket shoppande tål vår jord? Det blir ju miljövänligt genom att helt enkelt jobba mindre och därmed kunna konsumera mindre!
Åsa avslutar med en frågestund som fylls utav åhörarnas alla funderingar kring hennes nya liv. Någon undrar om hon gått tillbaka till sitt yrkesverksamma liv. Hon berättar att hon försökt att arbeta deltid. Snabbt föll hon in i gamla vanor. Hela hennes så fina tillvaro fallerade snabbt. Det var då hon tog tjänstledigt, kontaktade ett bokförlag, gav ut sin bok och numera istället arbetar som föreläsare!
En fantastisk historia som säkert kan inspirera fler att ta efter. Det handlar bara om att våga gå utanför ramarna precis som Åsa gjorde och gör!

Text: Jeanette Olsson
Foto: Alexandra A. Ellis, Nordstedts förlag.
Föregående artikelGulli Wickmans Fond
Nästa artikelBerättarkväll på Stålagården