Sara Carlson och Camilla Karlsson från Ivetofta sparbank, Lennart Skeppstedt och Bengt Murén, lärare. I främre raden Tilde Hamrin, Linnéa Wildt-Persson och Jessica Salazar Pol. Frånvarande finalister: Emma Eriksson och Om Koonking. Foto: Daniel Sverkersson

Bromölla
INFO-Bladet blev inbjudna till Humleskolan för att träffa tjejerna bakom en uppfinning.

På Humleskolan träffar vi Linnéa Wildt-Persson, Jessica Salazar Pol och Tilde Hamrin från klass 8C som berättar om sin uppfinning Plättplattan. Det är en sorts silikonplatta som man använder i stekpanna för att enkelt göra plättor. Plattan har fem hål och är med stor fördel enkel att diska och tål höga temperaturer vid matlagning samt är lätt att ta med sig på resor.

Idén kom till efter att en av tjejernas lärare nämnt ett vanligt vardagsproblem vid matlagning, tjejerna fick en tydlig bild på hur de skulle göra, de skissade sedan en prototyp i papper och skickade den till Finn Upp i Stockholm. De fick därefter bekräftat att uppfinningen fungerar.

Lennart Skeppstedt, lärare för tjejerna berättar att det är riktigt kul att något sånt här händer på deras skola.

Camilla Karlsson, marknadsansvarig tillsammans med Sara Carlson, Barn -och ungdomsansvarig på Ivetofta Sparbank var också på plats vid vårt besök, för att sponsra tjejernas resa till Stockholm med en presentcheck. I slutet av maj åker pristagarna till Nobelmuseet i Stockholm där en festlig prisceremoni äger rum.

Tjejerna är en av 10 pristagare i Sveriges största uppfinnartävling för unga. Dom är fem av drygt 1400 elever i åldern 12-15 år ifrån hela Sverige som lämnat in bidrag till årets tävling. Här tävlar dom om stipendier i tre kategorier; Teknisk lösning, Digital lösning och Samhällsnytta.

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelNysatsning hos Näsums Restaurang
Nästa artikelBilar som hobby och försörjning