Bromölla
Den 13:e september var det Kuturarvsdagen och då avtäcktes ett minnesmärke över Bro-Möllan. Minnesmärket står på samma plats där den gamla Bro-Möllan en gång stod. Gården som gav upphov till namnet Bromölla var en gård med vattenkvarn och sågverksrörelse.

Det började med samling vid Skansenbron, där Magnus Lundberg med spelemän livade upp stämningen med fiolmusik. Därifrån vandrade man genom den gamla åfåran till minnesplatsen med Ivetofta Hembygdsförenings Bo Ferm och Thage Leo i spetsen.

Bild2-cmykIvetofta Hembygdsförening dukade upp bord med blommor och serverade ”champagne” till de cirka 125 besökare som gästade invigningen.

Invigningstalare var kommunalråd Jenny Önnevik. Höll tal gjorde även Pernilla Thomasson från kulturförvaltningen, Bo Ferm och konstnären Lars Ferm, som har använt sin fantasi och försökt få ihop något med den information som finns om Bromölla kvarn för att skapa minnesmärket/tavlan Bro-Möllan.

På plats fanns också Thage Leo, som är upphovet till att minnesmärket nu finns på plats. David Svensson på Svenssons Bygg & Byggnadsvård har monterat upp minnesmärket, och linoljebränt smidesdetaljerna. Det innebär att man hettar upp smidet och sedan stryker på kokt linolja så att det blir svart. Det är en gammal metod för att rostskyddsbehandla smidesdetaljer.

Stort tack till Ivetofta Hembygdsförening och Bromölla Kommun som arrangerade den fina invigningen.

Text: Ivetofta Hembygdsförening
Bild: Peter Lennartsson

Föregående artikelRiksinsamling för Världens Barn
Nästa artikelTyra besöker landet Oz