”Den för dagen nykomponerade Borrekören.”

Åke Holmström, medlem i Kulturföreningen Borres Vänner, berättade om samhällskritikern, träsnidaren, skämt- och serietecknaren Bror ” Borre” Carlström. Han var därtill kakelugnsmakare och en enastående historieberättare.

Föreläsningen om Bror ”Borre” Carlström ägde rum i april. Berättare var Åke Holmström som genom egna möten med ”Borre” och via Harley Åberg invigts i ”Borres” livsöde. Åke berättade om ”Borre” och hans verksamhet som tecknare och kakelugnsmakare. Men även hans dråpliga historier och hur han började med träsnideri m.m. Besökarna fick se bilder på teckningar med sam-hällskritiskt tema och rena skämtteckningar. Möjligheten att köpa boken om ”Borre” uppskattades också av många.

Dagen till ära var också den nykomponerade Borrekören på plats. De sjöng visor om ”Borre” skrivna av Willy och Mary-Ann Nilsson från Sölvesborg.

Åke Holmström i berättartagen.

Texterna är skrivna till kända melodin ”Man ska inte ha för stora pretentioner”.

Serien Pigge-Linus tecknades av ”Borre” i tidningen Smålänningen under åren 1941-1968. Serien var senare med på en utställning på Nationalmuseum. Där var Sveriges grädda av serietecknare representerade som August och Lotta, Kronblom och Åsa–Nisse m.m. 1966 fick ”Borre” Sölvesborgs stads kulturpris.
Åke Holmström är inte bara en utmärkt kännare av ”Borre” utan även en inspirerande och intressant föredragshållare som borgade för att de 70-talet besökarna upplevde en trevlig eftermiddag. Dagen avslutades med kaffe och påtår med smarrig mums-mums med kokossmak.

Text & Foto: Ingvar Jagestad

Föregående artikelCykelorientera med ”Skoj på Hoj”
Nästa artikelGratis musikarrangemang i Mörrum