Bromölla
Susanna von Palffy är intensivvårdssjuksköterska och volontärarbetare på världsorganisationen Operation Smile, och det är hennes svar på frågan; hur känns det att komma till dessa länder och se detta?

1982 bestämde sig plastikkirurgen Bill Magee och hans fru, sjuksköterskan Kathy Magee, för att åka till Filippinerna tillsammans med andra volontärer för att operera barn och vuxna med ansiktsdeformiteter så som käken, läppen och gomspalt. Omkring 300 familjer kom för att söka en operation men med begränsad tid och resurser fick enbart 40 barn chansen till att le och komma ut som ”vanliga” individer. Tyvärr ses ansiktsdeformiteter med fördomar och som något icke mänskligt i många u-länder.

Bild-2_cmykParet Magee kände stort medlidande för de 260 personer som inte fick hjälp och startade därför Operation Smile. Idag finns den icke religiösa och politiskt obundna hjälporganisationen världen över för att ge vuxna och barn i u-länder en kostnadsfri operation.

Susanna von Palffy bor i Bromölla, och kommer ursprungligen från Billeberga. I slutet på januari besökte hon Bromöllas Biliotek för att hålla sin tredje föreläsning om sina uppdrag och upplevelser i länder hon har besökt som volontär för Operation Smile.

– Jag har besökt Bolivia, Indien, Marocko och nu senast Paraguay, berättar Susanna. Tack vare Operation Smile har över 250 000 individer fått en operation och siffran växer varje dag.

Susanna har varit verksam i organisationen i fem år där hon åker iväg ett flertal dagar en gång om året. Hon känner stark samverkan med de människor hon under alla år fått jobba tillsammans med. Detta är människor inom vård och omsorg från hela världen som samlas på ett ställe för att tillsammans hjälpa och kommunicera.

Susanna visar publiken ett gripande klipp på en ung flicka som spenderade två dagar på ett av de sjukhus som Operation Smile får hyra för att utföra sina operationer. Man får se en utveckling och leende hos flickan som före operationen gömde sitt ansikte bakom sin nalle till att efter le, vinka och hälsa på alla. Nallen har hon glömt. Föreläsningen slutar med en tår i ögonen och ett fint intryck på vad Operation Smile ger till människor.

Text & Bild: Diosmar Jardinez Cuervo

Föregående artikelAssist Konsult är mer än bara en redovisningsbyrå
Nästa artikelPRO Näsum bjöds på svängig dragspelsmusik