Passa på att kontakta Emil angående värmepumpar inför den kalla årstiden

Sölvesborg
Wigstrands Bil och Kylservice är din lokala bilverkstad och hjälper dig även med att installera och serva värmepumpar.
En solig augustieftermiddag besökte jag Wigstrands Bil och Kylservice på Industrigatan i Sölvesborg. Emil Wigstrand som driver företaget visar mig runt och berättar att han har planer på att utöka parkeringen så fler bilar får plats. Inne i verkstaden är bilar upphissade. ”Vi gör det mesta som gäller bilar och släpvagnar” berättar Emil som har haft ett stort intresse för bilar i över 30 år. Wigstrands Bil utför bland annat service, byte av bromsar och kamrem, svetsning, AC-påfyllning, rostlagning och däckbyten på alla bilmärken. Emil planerar för att ändra om i verkstaden för att göra en lager plats och investera i en till lift så han kan utföra längre projekt som kopplings och motorbyte. Wigstrands Bil och Kylservice är också däckåterförsäljare. Emil är både bilreparatör och kyltekniker.
Han har gått en yrkesutbildning i Katrineholm med inriktning kyltekniker. Enligt lag måste man ha utbildning och personligt certifikat och företagscertifikat för att få utföra jobbet.
Försäljning och installation av värmepumpar, service och rengöring av befintlig värmepump så den ger maximal effekt hjälper Emil till med. Han kör ut till dig som kund och ger råd om placering och storlek på värmepumpar, beställer utvald modell och installerar den. Det tar ca en till två veckor från beställning till montering. Emil råder att man ska välja en större värmepump. Har man ett hus på 100 kvadratmeter bör man välja en pump för minst 120 kvadratmeter. Det blir mer kostnadseffektivt på grund av att pumpen inte behöver jobba på max hela tiden. Placeringen av innerdelen ska vara så centralt som möjligt i huset för effektivare värmespridning. Passa på att rådfråga Emil nu inför en kall årstid.
Text & Foto: Monica Oredsson

Föregående artikelMickes Tivolivat vid Garvaregården 9 september
Nästa artikelFlintalyckans Blomster – Ett hållbart alternativ