Karin Wennerlöf jobbar som kurator och samtalsterapeut.

50 % av alla sjukskrivningar idag beror på psykisk ohälsa. Det har ökat lavinartat de senaste åren enligt Karin Wennerlöf, erfaren samtalsterapeut med egen mottagning och som sedan några månader tillbaka även har en mottagning i Sölvesborg.

Karin har arbetat i tio år som terapeut och sett hur antalet människor som söker hjälp ökat drastiskt. I Umeå, är kön att få komma till Karin lång. Under de här åren har hon träffat mängder med barn och vuxna som på olika sätt sökt hjälp för att komma ur ett dåligt mående. Utmattning är det som ökar mest och Karin menar att det går att balansera på gränsen till en utmattning under lång tid.

− Man kan ha levt med en inre och yttre stress i många år, men när det väl tippar över kan det gå från en timma till en annan.

Hon förklarar att om man känner symptom är det därför viktigt att sätta gränser och göra förändringar i tid, vara rädd om sig helt enkelt.

− Det här är ofta människor som är duktiga, plikttrogna, ansvarsfulla och har både medkänsla och omtanke om andra människor och om det som de gör.

Hon lyfter fram att det är viktigt att hitta en balans mellan arbete, återhämtning och vila. Det är till och med bra att vara lat ibland, säger Karin Wennerlöf.

Gränssättning är något Karin Wennerlöf återkommer till och hon menar att om man balanserar på gränsen till en utmattning eller redan hamnat där behöver man ofta hjälp med just det. Hon förklarar också att det är viktigt att identifiera vad jaget säger så att man inte går emot sin inre röst.

− När vi har svårt att säga nej är det ofta skuldrösten som styr oss och inte jaget.

Karin Wennerlöf förklarar också skillnaden mellan en depression och en utmattning och att det resulterar i att man bör bemöta dessa symptom på olika sätt. I ett fall av utmattning är energin totalt slut, precis som en bil utan bensin. Karin betonar det faktum att det inte är något fel på bilen mer än att den saknar bensin, men att det är viktigt att tanka full tank igen innan man börjar köra.

− Därför får man aldrig försöka peppa igång en utmattad person. Gräset växer inte fortare för att man drar i det. Här behövs det vila, vila och åter vila, säger hon.

En depression handlar däremot inte alltid om att energin är slut, även om en depression kan följa på en utmattning. Orsakerna till depression är många och det är viktigt att söka professionell hjälp.

− Som medmänniska kan man veta att det i det här fallet kan hjälpa att peppa igång en person och uppmuntra att se ljuset i tillvaron, säger Karin Wennerlöf.

I det fall att depression eller utmattning drabbar en familj där det finns barn betonar Karin Wennerlöf vikten av att prata med barnen om det som sker.

− Barn påverkas jättemycket och känner och vet precis vad som pågår. När jag möter barn i terapi märker jag att det vi vuxna ofta gör är att vi inte pratar så mycket med dem om det, säger Karin Wennerlöf.

Hon säger att barn kan tycka att det är olustigt när mamma eller pappa vilar mycket och att det därför är viktigt att sätta sig ner och förklara för barnen varför man till exempel behöver ha tv:n på låg volym eller varför den vuxne behöver sova mycket och inte arbeta.

− Jag tycker man ska säga till barnen att det här är inget farligt, för det är det inte. Men att det kan ta lång tid och att mamma eller pappa behöver vila och återhämta sig, säger Karin Wennerlöf.

Hon tror inte att man lägger över för mycket ansvar på barnen genom att berätta, tvärt om, de har redan känt av att något är fel och därför lättar man bördan genom att berätta. Men det är viktigt att man förklarar att det inte är något farligt.

Karin Wennerlöf har under sina tio år som samtalsterapeut sett många människor få hjälp, komma tillbaka till arbetslivet igen. När hon talar om behovet av att lyfta frågan om psykisk ohälsa är det med hopp och inte nedstämdhet. Hon berättar om en klient hon träffade nyligen som sa ”Det var inte förrän jag blev fri som jag förstod att jag varit bunden”.

− Vi har alla känslominnen och känslosår men det är aldrig för sent att bearbeta och det spelar ingen roll om det hände för väldigt länge sen för psyket har ingen tid. Allting är nu.

Text: Anna Karlsson
Bild: Simon Gullberg

Föregående artikelDet senaste inom transportlösningar på turné
Nästa artikelNalleövernattning på Karlshamns bibliotek