Tingshuset med gaveln som huvudfasad.

Sölvesborg
Upplev ”Sanningens ljus”, som belyste den anklagades plats, vid dåtida rättegångar. Arkitekten Gunnar Asplunds många andra finurligheter, med detaljer, blir också en intressant iakttagelse för besökaren.
Listers härads tingshus ligger i Sölvesborg , Blekinge. Byggnaden uppfördes 1919-1921 efter ritningar av Gunnar Asplund. Tingshuset förklarades som byggnadsminne 1993 och fungerade som domstolsbyggnad till 2001. 2017 återinvigdes tingshuset efter nio års renoveringsarbete. Tingshuset är idag tillgängligt för borgerliga vigslar och i den tidigare vaktmästarexpeditionen huserar Kulturföreningen Borres Vänner med Borre Museum. Musikskolan har också en plats, så även Carl Hörvik-rummet; som med en utställning visar arkitekten och möbeldesignern Carl Hörviks gärning.

”Sanningens ljus”

Tingshuset anses som ett av Sveriges främsta exempel på byggnader i nordisk-klassicistisk stil. Idén att låta en gavel utgöra huvudfasaden gör att huset uppfattas betydligt större än vad det egentligen är. En finurlig variant med fönstren i tingssalen som ger väggarna ett gediget och massivt intryck. Gunnar Asplund ritade/skapade inte bara i stor skala. Interiören och insidan av tingshuset är utformat helt i samklang med tingshuset i övrigt; vittnesplatsen, åhörarplatser, nämndemannarummet, möbler, dörrhandtag, armaturer, ledstänger, klädhängare, dörrhandtag speglar detta. Andra byggnader i Blekinge ritade av Gunnar Asplund är Asplundvillan i Ronneby och Väggaskolan i Karlshamn. Riksbekanta byggnader är Stockholms stadsbibliotek och Skogskyrkogården. Plats: Lister härads tingshus, Tingshusgatan 4, Sölvesborg. Öppettider: 28 juni – 9 augusti, tisdagar kl.11-15. Fri entré.
Text & Foto: Ingvar Jagestad

Föregående artikelIrländska toner till Evert Taube med West of Eden
Nästa artikelClara Andersson bronsmedaljör i The Golden Girl Championship