West of Eden tolkar Evert Taube.

Sölvesborg/Ljungaviken
Säsongsavslutningen hos Blue Note blev en musikalisk resa från Bohuslän till Irland med West of Eden. Detta internationellt kända band bjöd publiken på något att minnas för lång tid framöver.
West of Eden har spelat, sjungit och turnerat i 25 år. Inte bara i Sverige och Irland, de har gästspelat i Belgien och Holland. Via deras holländske agent har de också gästspelat i Kina vid ett par tillfällen. Bandets nuvarande medlemmar har kamperat ihop 6-7-år och är; Jenny Shaub sång, dragspel och tin whistle (flöjt); Martin Shaub sång, gitarr och banjo; Henning Sernhede sång, gitarr och banjo; Martin Holmlund bas; Ola Karlevo trummor och Lars Broman fiol.
Korsningen Evert Taube/Irländska toner visade sig vara en fullträff. Redan i ett par av de första låtarna, ´Västanvind´ och ´Inbjudan till Bohuslän´ visade Jenny Shaub, med sin säreget passande röst och muntra mjuka toner på den irländska flöjten, att kvällen skulle bli något extra. Därpå kom alla i bandet loss i en instrumentalt svängig låt i skotska tongångar med taktfast gensvar av publiken.
De bjöd också på egna låtar med Irländska toner; ´Safe Crossing´med text om Helvetesbuktens alla fartygsvrak utanför Irländska kusten. En låt i fullt ös med en spelglädje som fick kvällens högsta bifall. Vid bandets 20-årsfirande skrevs låten ´Twenty years of traveling´ och framfördes nu i skön duettsång av makarna Shaub. Fler av Evert Taubes välkända titlar som spelades var; ´Karl-Alfred o Ellinor´, ´Så skimrande var alltid havet´, ´Möte i monsunen´ och som extranummer ´Så länge skutan kan gå´. Det tog 25 år innan West of Eden kom till våra trakter men framöver kommer de tillbaka under året. I sommar uppträder de i Kristianstad och en julkonsert i Olofström är inbokad. Konserten arrangerades av Blue Note tillsammans med Sölvesborgs Kammarmusikförening och med stöd av Musik i Blekinge.
Text & Foto: Ingvar Jagestad

Föregående artikelMitt smultronställe – Korsholmen
Nästa artikelUpplev ”Sanningens ljus” i Lister härads tingshus