Diplomboxare: Fr.v. Emma Olsson, Felix Lundström, Tommy Månsson, Jassin Zina och Odai Abdulkhalek.

Sölvesborg
BK Revansch tillhör de idrottsföreningar som har en mycket bra ungdomsverksamhet. Klubbens ledare lägger ned massor med energi för att föreningen skall få fram duktiga boxare. De lyckas mycket bra med sitt jobb med stort stöd av ungdomarna själva. Det märks inte minst bland de unga diplomboxarna.

BK Revansch unga diplomboxare är ett team med glimten i ögat. Teamet tränar 2-4 ggr i veckan och humöret är alltid på topp. De är mellan 12 och 15 år. Mycket tack vare diplomboxningen boxas de redan klokt och säkert.

– Säsongens positiva resultat i diplomboxningen ger en kick inför kommande säsong, säger Felix Lundström, som tillsammans med Tommy Månsson är ledare för teamet.
– Vi startar tidigt med att få in teamkänslan i gruppen. Alla får samma uppmärksamhet. Vi åker gemensamt till matcherna, träffas före och efter match för genomgång. Målsättningen är att ha kul och träningsmotivationen är på topp, fortsätter Felix och Tommy. I dessa diplomboxare har klubben ett intressant sparkapital med unga boxare i framtiden. De två ledarna berättar om tre av teamets unga diplomboxare.

Emma Olsson, 15 år, 13 matcher går i Bokelundsskolan
Favoritboxare: Klara Svensson.
Behöver träna på: Fotarbetet.
Favoritmat: Tacos.
Senaste film: 13 reasons why.
Musik (lyssnar på): The chainsmokers.
– Emma som är lugnet själv är inne på sitt andra år som boxare. Hon är mycket träningsflitig, fokuserar på uppgiften och glänser med sin raka höger. En höger som bl.a. lett till SM-guld i Diplomboxning. Hon har nu i slutet av säsongen tagit klivet upp till matchboxare och hunnit med några matcher.

Odai Abdulkhalek, 12 år, 7 matcher går i Hjortakroksskolan
Favoritboxare:
Anthony Yigit.
Behöver träna på: Fotarbetet.
Favoritmat: Pizza.
Senaste film: Ali.
Musik (lyssnar på): Sucker for Pain.
– Odai är mycket jobbig för motståndarna, en boxande terrier med teknisk boxning. Precis som sin förebild Anthony Yigit är Odai snabbheten själv. Favoritövning på träningen är skuggboxning. Han har deltagit i Syd Svenska Mästerskapet 2017, som han själv rankar som sin roligaste boxningsupplevelse.

Jassin Zina, 12 år, 25 matcher går i Möllebackens skola
Favoritboxare:
Floyd Mayweather.
Behöver träna på: Ducka och fotarbete. Favoritmat: Pizza.
Senaste film: Creed.
Musik (lyssnar på): Yasin byn Trakten.
– Jassin är mycket rutinerad med sina 25 diplommatcher. I diplommatcherna har hans fina teknik och boxförståelse kommit väl till sin rätt. Han har också förmågan att fokusera på uppgiften och är lite av en närkampsspecialist och trivs i ringhörnen. Största meriten så här långt är guld vid SM i Diplomboxning.


I diplomboxning indelas boxarna i klasser efter ålder och vikt. Matcher boxas om 3 ronder med olika rondtid från 1 till 2 minuter beroende på boxarnas ålder. Boxarna betygsätts av tre poängdomare som vardera ger 1 till 5 poäng per rond för bedömningskriterierna: (1) Slag, kontringar och finter, (2) Gardering och undanglidning samt (3) Balans och fotarbete.

Då en boxare får 3 poäng i genomsnitt av varje domare i varje rond, totalt 27 poäng, har boxaren uppnått gränsen för diplom och anses därmed ha godkända grundläggande tekniska färdigheter i boxning.

Text: & Bild: Ingvar Jagestad

Föregående artikelNationaldagskonsert!
Nästa artikelBorre syns nu även hos…