Sölvesborg
Annika Svensson och Willy Söderdahl. Två stolta klassförståndare till elever som driver sina företag framåt med bra samverkan och glada miner. Gymnasiesärskolan har startat två företag där de gör bland annat lådor av olika slag och speciella lock till läskburkar och smarta armband.

Med hjälp från arvsfonden har de fått ett 2-års projekt som gör att de kan ta in hjälp så att deras företag kan ta sig framåt och idag har det nu gått halva tiden vilket gör att personer från arvsfonden är på plats. Bl.a. Eva Valtersson som är deras handläggare, kontrollerar så att de gör vad de bestämt sig för att göra inom företaget. Eva tycker själv att det är jättekul att se hur de gör och att det faktiskt går framåt för dessa begåvade elevers egna företag.

Bild-5-cmykFöretagen heter “Help me bee free” och “Handy 5” och de finns även på Facebook.
Båda är unika. Inom Help me bee free jobbar nio elever hårt tillsammans och säljer sina första hjälpen kuddar och läsklock ute vid butiker och affärer.

Handy 5 består av fem elever som själva gör sina egna produkter. De gör produkter för barn som armband med initialerna ICE och där på telefonnummer till barnets föräldrar. Jättebra om ett barn går vilse så kan det lätt få hjälp av andra vuxna att kontakta sina föräldrar. De har även gjort lådor som man kan ha med sig på picknick eller bara förvara saker i och mycket mer.

Hur kom ni på idén om namnet “Help me bee free” och vad säljer ni?
Rebecka Rasmussen, en av eleverna som är med i företaget svarar:
– Det var rätt roligt, vi satt här en dag och diskuterade och sedan kom jag på som ofta badar om sommaren och hatar när getingar flyger runt en och ibland in i min dricka och sen ska jag sitta där och vara rädd för att jag ska dricka upp en.

Så jag sa att kan vi inte kolla på internet om där finns något företag som säljer något för att motverka detta och det hittade vi så småningom. Ett sådant här lock som man trär på så kan ingen geting eller annat flyga eller krypa ner i burken.

Dessutom är den väldigt tät så du kan spara din dricka och ha den i en väska utan att spilla. Hur bra som helst! Så vi började helt enkelt sälja såna och sen tyckte vi att vi kanske behövde mer pengar eller också sälja någonting annat så då började vi också sälja de här första hjälpen-kuddarna.

Namnet kom en vän till mig på fast på svenska vilket då är hjälp mig att bli getingfri och det tyckte jag var lite knasigt och krångligt nästan så sa jag att varför inte testa på engelska och du ser ju, resultatet blev bra. “Help me bee free”.

Inom företaget har eleverna skrivit på varsitt samarbetskontrakt som säger att man t.ex. ska fördela vinsten jämt. En viktig grej de tillsammans gör är att dokumentera allt på film. Företagen ska visas upp på en kommande näringslivsdag och där ska de visa upp vad de har gjort och tydliggöra sina mål och vad detta betyder för dem.

Att alla kan starta företag om de bara vill!

Text & Bild: Diosmar Jardinez Cuervo

Föregående artikelLe Piqués dansshow- ett sant vårtecken!
Nästa artikelVernissage i Bromölla bibliotek