Susanne Berggren, Gunilla Thuresson, Eivor Hermansson, Bert Lavergren och Gert Olsson.

Välkommen till Slotts-längorna och Sölvesborgs Trädgårdsdag 17 augusti.

Det blir trädgårdsmarknad, barnaktiviteter av olika slag, föreläsare och ett 80-tal unika utställare samt rådgivare. Arrangörer är Sölvesborgs Trädgårdsförening och Sölvesborgs kommun. Sölvesborgs Trädgårdsförening startade redan 1909.

Persikoros.

Simon Irvine är trädgårds-mästaren som skapat en utställningsträdgård i Läckös lilla slottsträdgård på olika teman varje sommar. Just nu är det aktuellt att förvandla trädgården till en köksträdgård, precis som det var tänkt från början. Här kan grönsakerna hämtas direkt till restaurangen. Simon Irvine och hans medarbetare har
arbetat tillsammans med denna trädgård i 25 år och nu finns det tillfälle att höra honom berätta om detta levande projekt i Slottslängorna vid två tillfällen kl.11-12 och 14-15.

Vatten – årets tema
Barnen och deras föräldrar/sällskap får lära sig ”Hur man får gröna fingrar” och hur mycket vatten som man kan bära i olika kärl. I år är det Sölvesborgs Energi som håller i barnaktiviteter som t.ex ”Flygande vatten”.

Sölvesborgs Trädgårdsförening och Studieförbundet Vuxen-skolan har haft en kurs i ”Hur man kan skörda regnvatten” och hjälpa insekter och växter samt hur vi använder renat kranvatten med eftertanke och omsorg.

Fler aktiviteter som erbjuds för barnfamiljerna är hästridning kl.10-12.

Stjärnflocka eller ”Mormors brosch”.

Utställare i Slottslängorna erbjuder bl. a träarbete, måleri, måleri på fiskedrag, stickade textilier, böcker, träsnideri, design, graffiti, keramik och smycken.

trädgårdsmarknaden kan du handla växter, frukt, grön-saker och trädgårdsprydnader.

Det blir sång och musik kl.10-11 och 12.30-13.30 med gruppen ”Ukkefellow´z” där alla sånger handlar om blommor och växter. Det är ju 100 år sedan Lennart Hellsing föddes och ”Herr Gurka” är naturligtvis med.
Några elever från Kulturskolan i Karlskrona kommer också att framträda.

Tingshuset ritad av Gunnar Asplund är öppet med guidning av Sofia Lenninger, kulturchef. Där finns också en avdelning för Bror Carlström – ”Borre” som gjorde 5000 roliga teckningar under sitt liv. Borre fick sitt eget museum 2007 – 100 år efter att han fötts.

På väg till eller från Slotts-längorna promenerar man genom 4 årstiders Park, som skapats 2009 av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf.

Gert Olsson, Susanne Berggren och Bert Lavergren.

”Öppna Trädgårdar” bjuder in allmänheten den 17 och 18 augusti kl.12-18.00

Vill man uppleva en stor trädgård på liten yta är ett tips att besöka ”Det lilla Paradiset”. Om du åker till Valjes rökeri finns Annes trädgård som är i ständig förändring. Här finns det gott om sittplatser – att ta igen sig en stund. Vill du minnas ”Mormors Trädgård” – åk till Ljungaviken – här kan barnen ha skoj.

Camilla Nilsson har öppet i sin ateljé och är man fikasugen så finns ett Trädgårdscafé.

Det finns också öppna koloni-trädgårdar i Falkvik – kika efter eklövet som symbol!

Nytt för i år är att ”Öppna Trädgårdar” har öppet två dagar.

Behöver ni övernatta så kan ni göra det till ett specialpris – www.solvesborg.se/trädgårdsdag.

Har du inte varit i Sölvesborg tidigare så passa på att upptäcka den charmiga stadskärnan! Kolla på www.handelisolvesborg.se för specialerbjudande på Trädgårdsdagen.

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelOlofströms Tennisklubb fyller 90 år
Nästa artikelEnorm uppslutning på öppning av utställning