Olivia Jerneholt, Tina Lindholm och Therese Persson.

Sölvesborg
I snart två år har Therese haft lyckan att få driva sitt eget växtvaruhus i Sölvesborg. Hårt arbete i många timmar har gjort att kundtillströmningen ökar och medvetet har butiken gjorts ljusare.

Strax innan öppning träffar vi Therese Persson som driver Flora Persson by Therese. Namnet härstammar från Flora Persson som startades i Bromölla med butiker i Olofström och Sölvesborg för många år sedan. I dag är det en mycket modern och luftig butik som kunderna gillar att vistas i.

– Vi har rensat ut och gjort om butiken så att den ska vara luftigare för att enklare kunna skylta med olika stilar på våra installationer. Det är lättare att arbeta och roligare när man kan bygga om och styla om en liten del i taget, berättar Therese.

Hon har fyra duktiga medarbetare varav en som arbetar vid behov. Behov finns nästan alltid då bemanningen är tre personal i butiken för att möta kundernas önskan om service. Therese som har mycket erfarenhet, har som en grund en floristutbildning som hon har byggt på med både gesäll och mästarbrev samt dekoratör. Förutom att hon arbetat på Flora Persson i närmare 10 år så har det varvats med olika uppdrag som när hon rest runt i Sverige och arbetat med inspirationsträffar för andra blomster-butiksarbetare. Det blev även ett uppdrag att vara med att skapa bordsdekorationer på Interfloras 90 års jubileum på Berns i Stockholm. Det blev ett ganska snabbt övertagande av butiken då för snart två år sedan men det är inget som Therese ångrar. – Med en pappa som egen företagare så visste jag vad som väntade och då alla tror att vi är lediga varje söndag är vi ändå tvingade att besöka butiken och vattna samt förbereda för måndagen.

Att hålla verksamheten i gång betyder att det behöver ständigt beställas och plockas ibland blommor och tillbehör.

– Vi har rensat upp och utökat plats på vår uteavdelning nu som man kan nå från parkeringen på baksidan.

Här finns massor av härliga sommarblommor just nu, hälsar Therese.

Eftersom en Svensk mästare nu finns i butiken så ber vi henne göra en bukett och skapelsen ser ni på bilden.

Olivia Jerneholt arbetar i butiken vid behov. När INFO-Bladet besöker butiken så har hon kommit in på fridagen för att berätta om sin spännande resa som hon ska göra i oktober.

Som Svensk mästare ibland florister ska hon delta i World Skills i Abu Dhabi den 14-19 oktober 2017. Vinnaren där blir världens högst rankade Florist i världen.

Berätta om äventyret som kommer?
– Vi reser till Stockholm där samtliga i yrkeslandslaget samlas, här är även min kille, Johannes Johnsson med och tävlar som industrielektriker. Därifrån bär det av till Abu Dhabi.

På plats ska man i olika tävlingar skapa kreationer med blommor efter givna förutsättningar som dessutom ska göras på tid. Man tävlar i färg, kreativitet och teknik. Det gäller att kunna mycket om blommor som uthållighet, vilka blommor som klarar att stå utan vatten i 10 timmar osv.

– Man ska göra ett flertal olika moment så det är en utmaning att kunna hålla ut utan att bryta ihop. Sen ska det även bli snyggt och tilltalande för domarna.

Vilka kvalifikationer har du som gjort att du blivit så högt rankad?
– Det är ett hårt arbete, så med stort intresse för hur andra löst uppgifter och att vara framåt och positiv tror jag att mina chanser är goda. Att lyssna på goda förebilder som våra duktiga lärare på Milnerskolan och ta råd från de som kan ge har också varit viktigt.

worldskills.se kan du läsa mer om Olivia och hennes spännande uppdrag. Lycka till önskar INFO-Bladet.

Text & Bild: Patrik Lundin

Föregående artikelFrån Nederländerna till fältstationen Åsen
Nästa artikelCarlshamns Rörteam expanderar med nyöppnad butik