På bilden syns från vänster Linda Andersson, Gunilla Thuresson, Gert Olsson och Eivor Hermansson.

För nionde året arrangeras den så populära trädgårdsdagen invid Slottet i Sölvesborg. Den 18:e augusti kl 10-16 är det dags. De öppna trädgårdarna håller öppet 10-18.

Det är Sölvesborgs trädgårdsförening som arrangerar dagen tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och Sölvesborgs kommun. Föreningen som i år fyller 109 år är aktivare än någonsin och i år är det ett spännande program för alla.

-Vi räknar med 60-80 utställare med olika inriktningar som växter, frukt, fika, mat samt pyssel., berättar Eivor Hermansson som är en i styrelsen som drar i hela evenemanget.

Jag träffar Linda, Gunilla och Gert tillsammans med Eivor i den härligt gröna parken utanför Slottet i Sölvesborg.

De berättar att i år så kommer man ha program för barn med olika pyssel och aktiviteter. Scouterna kommer även de att arrangera pyssel och att ha service med att bevaka dina in-handlade växter som du kanske inte vill bära runt på hela dagen.

Årets tema är Trädgårdsglädje – betydelsen av det är att t ex den glädje man ser i att ett frö växer till en stor planta, eller kunna se resultatet efter en dags arbete i trädgården. Det är ganska individuellt så bara fantasin sätter gränser i betydelsen men mycket handlar om att se och njuta av växter eller i kombination av trädgårdar.

Det finns även goda exempel på att man använder grönskande trädgårdar som rehab och det är ju glädjande.

Många människor mår helt enkelt bra av att arbeta och finnas ibland grönskande trädgårdar.

Självklart finns det 4 öppna trädgårdar att besöka under denna dagen.

Trädgård i ständig förändring – hos Anne Nilsson, Sissebäcksvägen 51, Valje Sölvesborg

Trädgården är lite kuperad och lite större än en normal villatomt, belägen cirka 1 km norr om gamla E22:an i Valje. Här hittar man många sittplatser med möjlighet till vila och avkoppling. Parkera vid Valje Rökeri.

Grönskande trädgård året runt – hos Birgitta Liljedahl Andersson och Eric Andersson, Storgatan 9, Bromölla

Birgitta och Erics trädgård består av sju grönskande trädgårdsrum som är formade av stenpartier och vatten. Mottot är att njuta av en grön trädgård året runt. I trädgårdens rum finns japanska lönnar, pagodkorneller, rhododendron, pieris, kalmia, dvärgbarrväxter, orkidéer, perenner och mycket mer.

Nytt liv i gammal trädgård – Lina Campbell och Jan Lindell, Västranäsvägen 113-7, Sölvesborg

Välkommen till ”Kerstins trädgård”! En trädgård som man försöker vårda, förvalta och försiktigt förnya. De gamla fruktträden och buxbomen, som alla är sticklingar från grannens moderplanta, ger trädgården karaktär och struktur. Här vistas man i trädgården från vårvinter till sen höst och avslutar odlingsåret med julaftonens beskärning av vinstocken i växthuset. Trädgården präglas mer av liv än perfektion. Den har utrymme för odling, fågelsång, fest, lek och en och annan koja.

Mormorsträdgård i Ljunga-viken – Charlotte Pettersson, Mandelblomsvägen 9, Sölvesborg

I Ljungaviken, Sölvesborgs nya stadsdel, har Charlotte lyckats skapa en lummig grön oas på endast tre års tid. Charlotte har en stor passion för trädgården och det märks, här samsas rosor och blomster inspirerad från den klassiska mormors-trädgården, i en harmonisk färgskala som stämmer väl med husets karaktär. Här finns även plats för barn och lek, och ett mindre trädgårdsland.

Självklart blir det föreläsningar och i år är det Lena Drameus-Åberg och Kjell Åberg som funderar kring ” Levande trädgård för sinne och smak”. Paret driver Åbergs Trädgård i Öja som grundades 1872. Peter Bengtsson, Laholm känd från Trädgårdskampen i SVT föreläser om ”Glädjefylld trädgårdsresa”.

Nytt från i år är att Sölvesborg-Listers Rotaryklubb kommer att ha konstutställning av skänkta konstverk inne i Slottslängorna. Konsten kommer att säljas under Trädgårdsdagen och hela intäkten går till klubbens lokala ungdomsprojekt.

Du som har några konstverk, tavlor el liknande över och vill skänka till välgörenhet så kontakta Gunilla Thuresson på tel. 0705-624686.

Andra nyheter: Rabatt på vissa boenden denna helg om du vill stanna kvar i Sölvesborg och njuta av vår fina kommun och dess utbud av olika sorter. Se mer på Sölvesborgs kommuns hemsida!

Text & Bild: Patrik Lundin

Föregående artikelFamiljedag i Bellevueparken
Nästa artikelSommarkväll att minnas