Yvonne Norlin som Hanna Johansson. Patrik Sjöstedt som Fiskaren Johan Johansson och Noa Andersson som sonen Albin.

Efter ett uppehåll förra sommaren är nu Sölvesborgs Sommarteater tillbaka med en klassiker.

Det är Gideon Wahlbergs folklustspel Söderkåkar från 1930 som nu får nytt liv och byter både tidsepok, plats och titel. Handlingen har flyttats fram till 1970-talet med tidstypiska sånger och kläder. Dessutom har pjäsen förflyttats geografiskt från Söderns höjder till en icke namngiven by ute på Listerlandet. Men pjäsen spelas inte bara på Listerländska utan på en hel uppsjö av olika lättförståeliga dialekter.

Vera Fandrey som dottern Maj-Britt. Camilla Parfalk som Fru Aurore Jeason och Mathias Andersson som Erik Jeason.

Kärnan i pjäsen är konflikten mellan två bröder, fiskaren Johan och butiksägaren Erik. Erik vill sälja deras barndomshem för att klara sina skulder vilket hans bror, som äger och bor i andra halvan av gården, naturligtvis sätter sig emot. Samtidigt har Johans son och Eriks Adoptivdotter en liten romans ala Romeo och Julia på gång. Med tanke på att släktförhållandena är ett tema i pjäsen är det väldigt passande att den välkända pjäsen här är omdöpt till det fyndiga namnet Blodsband på Listerland.

De flesta känner säkert igen handlingen och karaktärerna från den tv-serie som sändes i början på sjuttiotalen med Arne Källerud, Gun Wållgren, Sune Mangs och Monica Zetterlund. Samma karaktärer dyker upp i Slottslängorna i slutet av augusti men har här fått en annan utformning i kostymväg. Det långa håret och de typiska brunrandiga helkroppsoverallen med tillhörande kedjor och smycken, stora glasögon och batiktröjor kommer säkert att få många att le igenkännande. Dessutom kommer även publiken att få vara aktiv i den allsång på gamla 70-tals hits som då och då i föreställningen kommer att framföras till levande orkester.

Anneli Rampre som Larsson, Charlotte Bengtsson som hans fru Jana.

Det är fjärde produktionen som Sölvesborgs sommarteater sätter upp sedan starten.
Det hela började med pjäsen Rännstensungar i Norje 2015 men året efter flyttade de in i Slottslängorna i Sölvesborg och har där spelat Borgmästarens klåda 2016 och Allo´allo´2017.

Alla uppsättningarna regisserade av Mikael Norlin.

Blodsband på Listerland har premiär i Slottslängorna, Sölvesborg den 30 augusti kl 19 och spelas sedan till den 8 september. Tio föreställningar är inplanerade. Biljetter beställs på Nortic och går även att köpa på Medborgarkontoret i Sölvesborg.

Text: Mikael Svensson
Foto: Victoria Unosson

Föregående artikelDrömmar uppfylls hos HusmanHagberg i Karlshamn
Nästa artikelDiggiloo gjorde åter succé i Bromölla