Sölvesborgscupen för ungdomar 12-15 år. Foto: Pixabay.

Sölvesborg
Fotbollscuper för ungdomar under sommarlovet är populära begivenheter. I Sverige arrangeras otaliga cuper, bl.a. Gothia Cup i Göteborg, vilken rankas som världens största vad gäller antal lag. Nu har även Sölvesborg GOIF tagit initiativet till en cup som hälsar 80 lag med 1200 deltagare välkomna. Sölveborgcupen spelas med fotbollens målsättning om Fair Play*.

15-17 juni går startskottet för första upplagan av Sölvesborgcupen på Svarta Led, ett samarbete mellan lokala klubben Sölvesborgs GOIF och riksbekanta AIK, Solna allmänna idrottsklubb. Med fem cuper, som medarrangör uti landet, bidrar AIK med en stor organisations- och tävlingserfarenhet samt ett brett kontaktnät. Sölvesborgs GOIF står för lokalkännedomen med planer, logi och inte minst en ”taggad” och stöttande kommun.

– Med 1200 deltagare i Sölvesborgcupen kommer också ca 1000 anhöriga, något vi vet från våra etablerade cuper, säger AIK:s tävlingsledare, Åke Uneskog. Av de 1200 deltagarna ordnar 40 % med egen mat och logi. De övriga inkvarteras i Bokelundskolan, Furulundskolan och Möllebacken. Frukost serveras på respektive skola, lunch och middag serveras på Bokelundsskolan.

Tävlingsgeneralerna Åke Uneskog och Tomas Bonli.

– Vår målsättning under premiäråret är att sätta trivselgraden högt, för att fortsättningsvis kunna utvecklas till en cup som rankas högt i fotbollskretsar, säger Tomas Bonli, ordförande i Sölvesborgs GOIF. En bra grund för detta är bl.a. fina planer, gångavstånd till allt, disco på lördag kväll och god mat. Bra domare är också en viktig del där vi samarbetar med domarutbildningen, som kommer med 15-tal domare, berättar Tomas Bonli vidare.

Cupen är för tjejer/killar 12-15 år och samtliga lag är garanterade 5 matcher. Lagen 12 år spelar matcher i grupper utan vidare cupspel. För lagen 13-15 år gäller först gruppspel i 4-lagsgrupper, därefter slutspelsgrupper, följt av semi- och finaler i cupspel.

Med 80 lag kommer ca 200 matcher att spelas. Lagen kommer från olika delar av landet. Lag som deltar är bl.a. AIK med (6 lag), Trelleborgs FF och IF Brommapojkarna kommer och likaså anrika Örgryte IF. Mest långväga deltagare är ett lag från Finland.

Sölvesborgcupen tillämpar det senaste i informationsflödet och sänder alla matcher med livestreaming på nätet. INFO-bladet återkommer i april med senaste nytt om cupen.

*Fair Play är något fotbollen anammat med främjandet av just spel och ett värdegrundsarbete för människors lika värde.

Text & Bild: Ingvar Jagestad

Föregående artikelÅrets nyhet: Brassefesten
Nästa artikelSGOIF:s P13 och F12 deltar i Sölvesborgcupen