Henrik och Thiemy arrangerar Brassefesten.

Sölvesborg
Kommunen är känd för sin rockfestival, men i år kan man dessutom besöka Brassefesten, en nyhet för alla de som vill dansa och festa till Brasilianska rytmer.

Henrik och Thiemy träffades 2014 och är ett svensk-brasilianskt par, Henrik har spelat gitarr sedan barnsben och har ett stort musikintresse. Thiemy kom till Sverige 2007 och tog med sig sin dans och musik från Brasilien. Denna kombination har visat sig vara en bra grund att stå på när dom anordnat fest, framförallt Brassefesten, som är resultatet av en privat fest som arrangerades hemma i deras trädgård förra året.

Då hade dom livemusik av deras vän Viny Brasil som var på besök ända ifrån Brasilien och han kompades av Randson Santos Moreira & Paulo Marcio. Det bjöds på grillad picanha. Ca 50-60 personer deltog på festen och hade kul tillsammans och festen blev så lyckad och uppskattad att Henrik och Thiemy ser över möjligheterna att arrangera detta varje sommar och drömmen är att anordna festen vid en strand.

– Målet är att Brassefesten ska växa lite varje år, så att vi kan utöka med fler punkter i programmet att underhålla gästerna med, säger Henrik och fortsätter.

På årets Brassefest kommer det bli brasiliansk livemusik av 2 st olika akter; Viny Brasil och Samba Da Gente. Viny Brasil flyger hit från Salvador i Brasilien för att spela på vår fest, men kommer även att synas och höras på några av de lokala ”vattenhålen”. Viny är en väldigt erfaren artist, och har en egen stil som vuxit fram ur klassiska musikstilar från nord-östra Brasilien. Samba Da Gente består av brasilianare som bor i Köpenhamn, de spelar en stil som kallas Samba Pagode som är väldigt typisk Rio De Janeiro. Det kommer utan tvekan bli en väldigt brasiliansk stämning med dessa live-akter!

– Utöver livemusiken, så blir det Capoeira-show med medlemmar ur gruppen Celeiro De Bambas. Capoeira är en afrobrasiliansk kulturtradition och kampkonst uppbyggd av musik, sång, dans och filosofi. Enligt sägnen utvecklades Capoeira ur traditionella afrikanska kamparter som slavarna maskerade som en form av dans, eftersom slavarna förbjöds att utöva och träna dem. Tempot är högt, och man blir lätt imponerad när man står där som åskådare, berättar Henrik.

– Det blir även Samba-show, av medlemmar ur gruppen Estilo Faixa från Köpenhamn/Malmö.

Samban står för glädje och rytm, och den glädjen kommer garanterat att smitta av sig och lämna gästerna med en uppskattad upplevelse, nämner Henrik.

Maten som ingår i biljetten kommer vara kolgrillad picanha (rostbifflock med kappa), grillad på brasilianskt vis, som serveras med ris, feijoada (brasiliansk böngryta), sallad och bröd. Till detta kommer även en liten typisk brasiliansk dessert.

– Årets Brassefest arrangeras den 21 juli i Hörvik-Krokås Bygdegård, vi har begränsat antal biljetter så vill man inte missa denna unika fest så bör man köpa sin biljett snarast, avslutar Henrik. Läs mer om Brassefesten på: www.brassefesten.se

Text: Daniel Sverkersson
Bild: Melice Reis

Föregående artikelEn plats i solen hos Coffeehouse
Nästa artikelSölvesborgcupen – en fotbollsfest på Svarta Led