Rolf Berg, Ordförande Fritid-och kulturnämnden som klippte invigningsbandet.

Sölvesborg

Den arkeologiska utgrävningen i Ljungaviken (Sölvesborg) sommaren 2020, var den största i Blekinge på över 10 år samt den största någonsin beställd av en enskild blekingsk kommun. Rön från denna utgrävning sammanfogas nu alltså i en utställning, som invigdes den 29 juni, i Slottslängorna i Sölvesborg.

Allt tog sin början för mer än 8000 år sedan och var bortglömt tills man för ett år sedan grävde ut i Ljungaviken och den utgrävningen överträffade alla förväntningar. Här fann man en helt unikt välbevarad stenåldersboplats med massor av fynd som redskap, benrester och hantverkarfynd. Men ett helt fantastiskt fynd är det skelett efter en hund som begravts i anslutning till bebyggelsen.Det är den största arkeologiska utställningen i Sölvesborgs historia! Utställningen är skapad i ett samarbete mellan Sölvesborgs kommun, Region Blekinge och Blekinge museum. När arkeologer grävde sig fem meter ned i Ljungavikens sand förra året, hittade de över 8 000 år gamla byggnader som ingen trodde fanns. Men där låg de, resterna av över 50 byggnader, begravda sedan 400 generationer. De var både fler och betydligt större än andra som någonsin påträffats från samma tid.

Marcus Bernhardsson Kulturarvssamordnare Sölvesborgs kommun.

Mitt i bebyggelsen hittades dessutom en begravd hund, som tycks ha fått med sig små gravgåvor. Hunden skapade en tydlig förbindelse mellan vår värld och deras: de hade älskat sin hund. Fynden förändrade bilden av den tidiga historien i Skandinavien och gav eko hos forskare i hela Europa. Nu presenteras resultaten av utgrävningen i en utställning anpassad för hela familjen.Välkomna att besöka Slottslängorna och få en tillbakablick så där 8200 år tillbaka.Öppettider för utställningen är tisdagar – lördagar 10-17 fram till 15/8.

Text & Foto: Patrik Lundin

Föregående artikelAllsångscafé drog många besökare
Nästa artikelKonstutställningen Mem har lockat många besökare