Ann Sofi Ahlberg bredvid sitt självporträtt Foto: Kristina Simonsson

Karlshamn

Ann Sofi Ahlberg är en konstnär som arbetar med flera olika uttryck och tekniker. – Man ska vara nyfiken och saker ska ses som en utmaning, berättar Ann Sofi.

Ann Sofi Ahlberg har tidigare ställt ut på Karlshamns konsthall 2005 tillsammans med fem andra kvinnor i gruppen Magick där temat var om kvinnor för kvinnor. Ann Sofi tyckte att det var jättetrevligt där de granskade kvinnors position i konsthistorien och skapade kvinnor från olika århundranden, bland annat med hjälp av skyltdockor. Flera år senare hörde Ann Sofi av sig till Karlshamns konstförening med förslaget om en ny utställning med Magick. I stället fick hon erbjudandet om ensamutställning i juni 2021. Inför utställningen Mem har hon målat på ordentligt och använt sig av olika uttryck och tekniker såsom grafik, måleri, skulptur och collage med dikt och bild. Allt är färgrikt och intressant och handlar om människan. Ann Sofi berättar att hon är rik-tigt lycklig över att hon fått ihop det så bra. Hon gillar att göra porträtt och utgår då oftast från fotografier. Sedan tecknar hon i kol som fixeras och därefter kan hon utgå från den bilden.

Färgglad konst Foto: Veronica Palmgren

När Ann Sofi sedan målar ett porträtt använder hon sig utav snabba rörelser i olika färger där man bygger en liten bit i taget. – Det är som ett kluster av små fläckar men på lite avstånd ser man en person, berättar Ann Sofi. Det arbetas mest med papper eftersom det suger bra. När man arbetar med tryck är det hela tiden förändringar där man ristar in, förändrar och lägger till. -Det finns mycket frihet i att trycka, berättar Ann Sofi. Ann Sofi har flera ringpärmar med dikter som hon skrivit och har även gjort diktsamlingar som heter Doftsång och Doftspår. Inspirationen kommer ifrån henne själv, vad som påverkar henne och vad som händer runt omkring. Besök gärna Karlshamns konsthall för att upptäcka fler spännande konstnärer.

Tavlor gjorda på skoj som föreställer en kvinna, man och hund. Foto: Veronica Palmgren

Text: Veronica Palmgren

Föregående artikelSölvesborg får sin egen arkeologiska utställning
Nästa artikelUnnés sommartorp vid Korsholmen