Sölvesborg
Det är 20 år sedan Ted Gärdestad kastade sig framför tåget och tog sitt liv. Det är bara några veckor sedan hans bror Kenneth Gärdestad avled.

Dessa två, var och en på sitt sätt unika, vis-skapare har lämnat efter sig en sångskatt, som ibland t.o.m. jämförs med den rika skatt Evert Taube lämnade efter sig. Mer än 200 sånger, visor och poplåtar har för alltid nästlat sig in och tagit plats i människors hjärtan.

Deras sånger är idag mer aktuella än någonsin. Kenneths texter talar på ett fantastiskt sätt rakt in till oss idag. Teds melodier är ibland trallvänliga, men ofta är hans musikspråk långt ifrån enkelt och okomplicerat – men det ligger alltid på en hög konstnärlig nivå.
Direkt på det nya året 2018 hade den nya filmen om Ted Gärdestads liv premiär på landets biografer.

SÖLVESBORGS KÖRSÄLLSKAP har under denna termin trängt in ytterligare i bröderna Gärdestads produktion, och ger på annandag påsk, den 2 april, en hyllningskonsert i Slottslängorna klockan 18.

Konserten utgör dessutom avslutningskonsert på konstutställningen ”Vårsalong” som pågår i Slottslängorna under påsken.

Som klang-grund i denna konsert finns ett stiltypiskt kompband på plats: Piano, gitarr, elbas och trummor. I övrigt bärs konserten upp av handplockade solister, från bl.a. huvudstaden.

Sölvesborgs Körsällskaps stora och lilla kör utgör en säker ryggrad, och dessutom medverkar fyra stråkar och två flöjter.

Sammantaget utgör allt detta de byggstenar, som kommer att göra hyllningskonserten ”Sol, vind och vatten” till en oförglömlig konsertupplevelse, sprungen ur skapelser av två oförglömliga giganter.

Text: Nils Wallnäs
Bild: Pixabay.com

Föregående artikelKonstutställning på Hedbergshuset
Nästa artikelNyöppnat: Julias Livs