Guider på Borre Museum fr. v. Nils-Erik Westesson, Ulla Boberg och Rune Johansson.

Årets konstexplosion märktes över hela stan med konstsalong i slottslängorna, fotoutställning på konsthallen, öppna restauranger och butiker, workshop för barn, designmarknad m.m. Pub Tjyven och Borre Museum stod för två av ”krevaderna”.

Alexander Nilssons målning i akryl.

I årets Konstexplosion var antalet utställare rekordmånga – över 50 konstnärer deltog med sin konstart. Där fanns ett brett utbud med målningar, teckningar, keramik, skulptur, fotografier, mode m.m.

Borremuseet i Tingshuset visade Bror ”Borre” Carlströms teckningar och träfigurer. ”Borre” var en tusenkonstnär med många strängar på sin lyra; skämt- och serietecknare, kakelugnsmakare, träsnidare, samhällskritiker och en enastående historieberättare. – Det var vårt premiärdeltagande i Sölvesborgs konstexplosion och vi är jättenöjda med besöksantalet, säger Kulturföreningen Borres Vänners ordförande Ulla Boberg. Flera av besökarna var ”riktiga” Borrekännare som berättade egna minnen från sina möten med ”Borre”. Även besökare från övriga länet och Småland visade god kännedom om ”Borre”, fortsätter Ulla Boberg.

Tekniken gouache av Elisabeth Hansson Rävadottir.

På Pub Tjyven bjöds det på en färgglad utställning av 11 konstnärer. En talrik blandning av skapelser och målningar visades upp. Några av dem boende i Sölvesborg med omnejd. Christer Johansson, boende i Sandviken, med sina lokala motiv målade i akryl; här på bilden Sillnäs fyr i bakgrunden. Alexander Nilsson arbetar i akryl, som på bilden, men också i akvarell, kol och olja. Elisabeth Hansson Rävadottir, arbetar i tekniken gouache, här målat på virke från Mjällby.

Konstexplosionen är ett samarbete mellan Sölvesborgs Konstförening, konstnärer från Humleslingans konstnärsgille, Attila Forsman, Sofia de la Fuente, Malin Nordgren-Hansson, Kulturföreningen Borres vänner samt Sölvesborgs Kommun.

Lokalt motiv av Christer Johansson.

Text & Foto: Ingvar Jagestad

Föregående artikelFramgångsrikt för MK Jämke
Nästa artikelPaddling i paradiset