Foto: Planet Visible.

Många tror att Skåne är ljuvlig, men mer eller mindre platt. Den som tillbringar tid i Sveriges sydligaste landskap kommer dock snart att upptäcka vilken fantastisk natur som finns här – vildmark med djupa trollskogar, magiska sjöar och slingrande floder. Skåne är ett paradis – inte minst för paddlare.

Nordöstra Skåne är ett eldorado för friluftsentusiaster. Den som söker efter orörd natur och ensamhet har kommit rätt. Området öster om Kristianstad fram till länsgränsen mellan Skåne och Blekinge strax innan Sölvesborg är det perfekta resmålet för paddlare. Här finns olika vattendrag som Ivösjön och Holjeån. Ivösjön är Skånes största och vackraste sjö med omväxlande omgivningar och fantastiska vyer – ett populärt besöksmål för den som vill uppleva den avkopplande och rogivande naturen i nordöstra Skåne. Sjön bjuder även på ett rikt fågelliv och räknas som en av Sveriges mest artrika på fisk.

Här kan man fly vardagsstressen och övernatta på en alldeles egen ö. Traktens spännande historia med sina myter och legender känns ständigt närvarande.
Sedan 2006 bedriver Håkan Lorentzon Wetlandi kanotcenter i Axeltorp strax utanför Näsum. En gång i tiden kallades denna del av nordöstra Skåne Vætland vilket betyder ”landet kring den stora sjön” eller ”landet mellan sjöarna och havet”. Det är länge sedan nu.

Wetlandi är idag ett väletablerat företag inom turistbranschen vars mål är att hjälper besökare att upptäcka den fina naturen i nordöstra Skåne – med hjälp av kanotturer samt skräddarsydda vildmarksäventyr. På anläggningen finns kanotuthyrning, grill- och tältplatser, tillgång till toaletter och färskvatten och kundparkering. Även fiskekort finns att köpa här.

Foto: Planet Visible.

Testa Robinsonlivet
Runt sjön och på de många obebodda små öarna finns det flera tält- och rastplatser där man kan vara helt själv. Robinsonpaketet är perfekt för alla som drömmer om att testa det enkla livet på en ensam ö. Allt som behövs för ett kanotäventyr i Robinsons anda kan hyras på plats på anläggningen i Axeltorp. Kanoterna transporteras av Wetlandi till den valda startplatsen. Vill man ha lite omväxling och upptäcka området även till fots, finns det flera vandringsleder alldeles i närheten av kanotcentret. Och en av norra Europas största bokskogar ligger runt knuten.

Det går utmärkt att välja även andra aktiviteter som cykling och fiske som komplement till paddlingen. Robinsonpaketet omfattar minst två dagar, men det går utmärkt att välja en längre period. Turen börjar och slutar i Axeltorp på Wetlandis anläggning. Där hjälper medarbetarna till med en introduktion av utrustning och kartor. Därefter bär det av till Holjeån där Robinsonäventyret börjar på riktigt. Naturen närmast ån är till största delen helt orörd vilket ger en tropisk upplevelse och en tidlös känsla.

På väg ner till sjön finns inga forsar, vattnet är mestadels helt lugnt. Efter ett par timmars paddling öppnar Ivösjöns fina landskap upp sig – med otaliga öar och små holmar. Nu är det dags för en picknick, ett bad eller ett par timmars paus i ensamheten. På öarna finns flera rastplatser med bord och bänkar samt möjlighet att grilla och tända en eld på kvällen. På två platser finns även vindskydd. Det går utmärkt att fånga kvällsmaten i sjön. Det enda som behövs är ett metspö och lite tålamod.

Foto: Planet Visible.

Humle vid Holjeån
Den lilla orten Näsum, i närheten av kanotcentret är inte bara omgiven av fin natur, utan ligger även nära en unik kulturell sevärdhet. Humletorkan är idag Sveriges enda bevarade humletork som påminner om tiden när humlet odlades flitigt i trakten. 1959 lades odlingen ner eftersom alltmer humle importerades till Sverige. Dock även idag odlas humle i området – om än i mycket mindre skala än förut. Men det räcker gott till det lokala Näsumaöl. Den gamla torkan inhyser idag ett café samt vandrarhem som är ett populärt utflyktsmål under sommaren. Inte minst på grund av den underbara utsikten som man har från caféets veranda.

Härifrån startar Wetlandis kanotupplevelse med boende på Humletork. Med hjälp av kanoten är det lätt att upptäcka de vackra och spännande omgivningarna i Ivösjöbygden som är en del av ett naturskönt skånskt kulturlandskap, ännu okänt för många. Bara ett hundratals meter från Humletorkan ligger Holjeån. Ån börjar i Olofström i Blekinge och mynnar ut i Ivösjön i Bromölla. Att paddla här är ett spännande äventyr som passar alla som gillar att njuta lite extra av livet – oavsett om man är nybörjare eller erfaren, ung eller gammal, ett par eller en familj.

Sträckan som startar vid Västanå kvarn slingrar sig i en djup fåra fram genom landskapet. Här finns inga forsar och några lyft av kanoten är inte nödvändiga. Mot slutet passerar ån Humletorkan. Det fyra kilometer långa avsnittet är en populär vattenled bland kanotister. Längs med ån finns två rastplatser med bord, bänkar och grillplatser. Man kan även paddla hela vägen ner till Ivösjön. Kanotcentrets medarbetare transporterar båtarna till startpunkten och tillbaka till Axeltorp. Turen avslutas med en god öl på caféets veranda.

Fakta om Wetlandi:
Wetlandi kanotcenter ligger i Axeltorp strax utanför Näsum i nordöstra Skåne och är öppet från maj till september. Wetlandi erbjuder äventyr och upp-levelser för par och familjer men även till grupper med upp till 50 personer. Det går bussar från stationen i Bromölla till anläggningen i Axeltorp. Från Köpenhamn är restiden ca 2 timmar. www.wetlandi.se

Text: Katja Gustavsson
Foto: Planet Visible

Föregående artikelPub Tjyven och Borre Museum – två ”krevader” av många under Sölvesborgs konstexplosion i påsk
Nästa artikelLopp för att inge hopp