Pelle framför sin rullande serviceverkstad.

Sölvesborg
Miljöeffektiva och välgörande maskiner har i dag ersatt de oljebrännare och ved-anläggningar som förr var ett smutsigare och
arbetsammare sätt att värma villan.
Över en kopp kaffe träffade jag Per Molin som är en erfaren kyl/värmetekniker med många år inom branschen. Med bakgrund inom svets och kylservice så startade Pelle eget med tanken på att kunna styra sina arbetstider och kunna utföra arbete med hög service som kunderna verkligen gillar. Företaget heter PRB Kyl & Värmeteknik AB och arbetar i ett stort område i Blekinge och Skåne.

Monterad luft/vatten-anläggning där vi ser utedelen

-Det handlar mycket om personlig service inom vårt yrke då man vill veta att det dels är driftsäkra maskiner som monteras. Skulle det ändå hända att maskinerna slutar fungera som de ska då vill kunden nå den som monterat och har förståelse för deras situation, berättar Pelle.
Mina kunder som vet att jag finns där när de har frågor och funderingar är de som berättar för nya potentiella kunder och det ger tillbaka att hålla bra service.
De flesta värmepumpar som säljs i dag är luft/luft alternativt luft/vatten de är mycket effektiva och det är till och med så att man kan konkurrera med att borra och gräva för så kallade jord och berg-anläggningar. De anläggningarna har fram tills nu ansetts vara väldigt kostnadseffektiva.
PRB Kyl & Värme gör naturligtvis ett hembesök och lämnar en offert på det som man anser passa bäst i varje enskilt fall. Alla hus har olika förutsättningar och det finns väl inga omöjliga hus att värma upp men det gäller att ha rätt utrustning.
Att i en äldre fastighet med en ombyggd panna från 60-talet köra el är ganska ineffektivt och då kanske man ska investera i en ny modern elpanna och sätta till en yttre luftdel men en del kanske föredrar att komplettera med en luft/luft för att då få hjälp med att värma luften i villan.
Man kan förstå att Pelle, med sina 30 år inom branschen, gärna inte kan svara rakt av på vad man ska göra men att han har lösningar för de allra flesta som vill spara många sköna kronor på nya och effektiva maskiner, det kan man förstå.
Så har du tankar på att investera och uppgradera till en modern uppvärmning då ska du ringa Pelle för han har just nu några bra maskiner till bra priser.

Text & Foto: Patrik Lundin

Föregående artikelÅrets sista nördvänligt
Nästa artikelKultur skall beröra våra sinnen