Fåglar sökte sina partners och vips så hade vi en ny anledning att fira Valentins dag – Alla hjärtans dag.

Minnesdagen av Sankt Valentin firas sedan år 498 den 14 februari på anmodan av påven Gelasius I. Efter en allmän utrensning 1969 av helgon med legendursprung ur helgonförteckningen, firas Sankt Valentin inte längre officiellt inom den Romersk-katolska kyrkan.

De flesta av de traditioner och legender som förknippas med Sankt Valentin uppstod under medeltiden i Frankrike och England. Jacobus de Voragine skrev en populär bok 1260 där olika helgon skildras, och där bland andra Sankt Valentins gärningar beskrivs. Kopplingen till romantik och kärlek uppstod troligtvis genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner.

Till Sverige kom Alla hjärtans dag inte förrän på 1950-talet och ökade kraftigt 1990 när det blev en dag i kalendern och uppmärksammades i media.

Alla hjärtans dag kräver absolut inte att man måste tömma plånboken i jakten på den perfekta gåvan. Den bästa gåvan som finns är att ge och få tillbaka någonting personligt. Många väljer att ge ett kort och en liten blomma.

På Alla hjärtans dag säljs det över 4 miljoner rosor i Sverige och störst efterfrågan är det på de mörkröda rosorna.

Eftersom efterfrågan på rosorna är större än tillgången så väljer många att köpa mörkröda tulpaner och nejlikor. Går du i blomstertankar kommer här lite tips på hur du får dina blommor att hålla bäst.

Om du inte vet vilken temperatur du ska ha på vattnet så välj alltid rumstemperatur. Oavsett vilka blommor du än får, gör alltid nya snittytor. Risken finns att de gamla har torkat och då kan blomman inte suga upp vatten.

Rosor
Ljummet vatten, lite varmare än rumstempererat. Ge rosorna nya och långa snittytor och byt ut vattnet varje dag. Använd en vass kniv, absolut inte sax. Fyll hela vasen med vatten och glöm inte att ta bort baden som hamnar under vattenytan. Köp alltid rosor som är på väg att öppna sig, då står de som längst.

Tulpaner
Många köper tulpaner som är bara knoppar men för bästa hållbarhet ska man köpa de som visar ordentligt med färg. Snitta tulpanerna rakt av med en vass kniv, inte heller här ska sax användas. Sätt dem i en vas med ca 5 cm kallt vatten och fyll på efterhand som det dricks upp.

Nejlikor
En populär blomma som står sig länge. Snitta om blommorna med en vass kniv och ställ dem i kallt vatten. Ta bort allt det gröna som hamnar under vattenytan och byt ut vattnet då och då. Om det är mycket knoppar kan de ställas lite varmare så har de lättare att slå ut.

Text: Patrik Lundin
Källa: wikipedia & pixabay

Föregående artikelSå hittar du rätt barnvakt – myNanny
Nästa artikelSyndromets releasefest i Mormors Bakeri