Vapenskölden för Lister är från dansk medeltid.
Vapenskölden för Lister är från dansk medeltid. Foto: Marcus Bernhardsson

Sölvesborg
Historiker Marcus Bernhardsson föreläser om en del förhållanden som rådde i våra trakter då vikingatiden gick över i medeltid och hur det kan ha gått till då kristendomen kom till det danska Lister för ca 1000 år sedan.

In på 1580-talet var Lister ett eget område mellan Skåne och Blekinge. Men för ca 430 år sedan slog kronans representanter i Köpenhamn samman Lister med övriga Blekinge, varigenom vårt landskap, i sin nuvarande form, konstruerades.

Flera spänningar mellan väst och öst har funnits i vårt konstruerade landskap och trots att den danska statsledningen under såväl Frederik II som Christian IV ville sammanfoga de två enheterna, så finns det än i denna dag en tingest som är från den tid då Lister var ett eget område.

Svenska kyrkan är indelad i kontrakt och för västra Blekinge heter området ”Listers och Bräkne kontrakt”. Detta områdes namn är ett historiskt arv från den tid då Lister var en egen region och inte tillhörde Blekinge, säger Marcus, vilken kommer att berätta mer om Listers samgående med övriga Blekinge i samband med detta föredrag.

Plats: Hälleviks bygdegård
Arrangör: Facklan.
När: Onsdagen den 19 oktober kl. 19:00.
Kaffeservering.

Text & Bild: Marcus Bernhardsson

Föregående artikelBromöllapolitiker är nu kulturutbildade
Nästa artikelBorres vänner på brandstationen