Peter Sarrin - Saxofon, Mikael Bengtsson - Marimba.

MMK står för Marinens Musikkår som har sin bas i Karlskrona och som turnerar runt i Sverige och har många konserter utomlands.

MMK har anor ända tillbaka till 1680-talet och är en av Sveriges tre professionella musikkårer. Kåren består av 30 heltidsanställda musiker som har 150 framträdanden varje år med officiella statsbesök, högvakter, kungliga audienser, förbandspelningar vid Tattooer och andra konserter. MMK vill erbjuda en bred repertoar för att nå en ny publik och Torbjörn Ivan Lundkvist komponerade ett beställningsverk för Rikskonserter 1977 för Tubor.

Andreas Johansson (eufonium) berättar hur stor blåsmusiken är i Japan och hur det märks i musikskolorna. Elsa- Marie Fåglefelt spelade också eufonium och Jörgen Ådvall och Simon Fröh presenterade tillsammans med Andreas Johansson och Elsa-Marie Fåglefelt en Rapsodi för Eufonium/Tubakvartett av en japansk kompositör – Satoshi Yagisawa – där vi fick möta andra klangvärldar – spännande resa.

Det är inte ofta man hör en duett mellan en trumpet och en gitarr, men vi fick höra en improvisation över psalmen ”Så går en dag ifrån vår tid” – mycket fint av Peter Meijer på trumpet och Christian Fridh på gitarr av Christoph Friedrich Neander.

Sedan var det dags för tangomusik av Astor Piazzola med Peter Sarrin på saxofon och Mikael Bengtsson på marimba – ”läckert”! Efter ”dansvirvlarna” kom Peter Meijer och Christian Fridh tillbaka med ”Autumn Leaves” av Joseph Kosma – som en skön meditation.

Kvällen avslutades med den unge Ludvig van Beethovens verk. Han var bara var 15 år när han komponerade ”Trio för flöjt, fagott och piano i G-Dur”.

Mycket variationsrikt med de olika instrumentens soloinsatser och den täta känslan av lyhördhet för varandra.

MMK har också sin egen tidning – Reveljen och sin egen fan club – Marinens Musikkårs Vänner.

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelSkånska kanoner till Svängsta
Nästa artikelJens Ekenberg – En äldsjäl i bygden