De äkta makarnas gemensamma intresse är second hand och de jobbar tillsammans med det de älskar.

Har nån sagt till dig att dina idéer inte fungerar? För det är omöjligt, det där klarar du aldrig? En del personer ger upp direkt, och så finns det personer som Jens Ekenberg, han antar utmaningen!

Jens lever med hustrun Jennie och de tre barnen i Karlshamn men han är uppväxt och har hjärtat i Mörrum. Det är därför Jens kunnat tala sig varm om hembygden nu när han blev utsedd att hålla i scoutkårens vårtal under Valborgsmässoafton. Så varför har Jens fått den äran, vem är han?

Det startade med hans engagemang för idrottsföreningar, handboll, skytte och bordtennis. När Jens undrade varför det inte fanns damfotbollslag fick han höra ”det fungerar ju inte”. Ett tag senare bevisade Jens att det gick visst när han startat damlag med förtroende och stark teamkänsla. Otal är de ideella timmar som har ägnats åt ungdomsidrott genom åren och glädjen hos barnen gör det värt det för Jens. Han är engagerad i scouterna, och det var han som drog igång den lokala”Auakampen”.

Fyra anställda och några arbetsprövar hos Ekenbergs. Håkan Berglund beskriver jobbet som enkelt, självklart och lättsamt. Det finns plats för humor om man jobbar här.

För i Mörrum kan man avgöra om man bor på rätt sida ån med att tävla. Sedan arrangerar han ”Bellevue Loppis” och samlar ihop de lokala företagen och arrangerar ”Strömmadagarna” i Karlshamn. Kraft och inspiration har kommit från Jens far, Hans-Göran Hansson som är av samma virke. Nu sysslar Jens och hustrun med det egna företaget Ekenbergs auktioner som nu når ut till hela världen via Auctionet. Det är inte alltid vinst utan glädje som gjort att de orkat kämpa med det i tre år. De har en 800 kvm stor butik i Strömma där man kan kolla på auktionsobjekt eller handla second hand. Jens har uppmärksammat den lokale konstnären Göran Bengtsson och sålt 130 av hans tavlor via sitt auktionsverk. Jens motbevisade de som inte trodde han skulle få sålt så många och lockade även en ny kundkrets till sitt företag.

Det går inte att stå stilla, man måste komma med nya idéer och följa med i trender. En ny idé är att utanför sina lokaler arrangera barnloppis för de som är 7-15 år, där 50% av vinsten ska gå till barncancerfonden. När jag frågar om hans drömmar för framtiden så blir svaret att han vill förverkliga hustruns dröm om att köpa en herrhård och inreda med jugend, art deco och Gustavianska möbler. Enda kravet han då skulle ha på hustrun, är att allt i huset skulle vara till salu till rätt pris.

Affärsmöjligheterna vilar aldrig hos Jens och ofta dyker de upp i hans drömmar om natten. Jens betonar hur viktigt det är med de mjuka värdena, inte glömma människan och vara för fokuserad på sälj. Han hjälper hellre andra än går med vinst. Och det är nog det som gjort att företaget nu utsetts till ett auktionshus med högsta betyg. Och det som gjort att Jens får hålla i ett vårtal. Och att vi på INFO-Bladet vill uppmärksamma Jens som gjort så mycket för andra utan tanke på att framhäva sig själv. Vi önskar familjen Ekenberg lycka till!

Text & Foto: Ann-Margreth Färmnell

Föregående artikelMMK bjöd på kammarmusik i S.t Nikolai Kyrka
Nästa artikelSveriges rockkungar till Svängsta, Wilmer X i sommarkvällen!