Sölvesborg
Med Bromölla och Sanna-bakelsen tyckte Ingvar Jagestad, aktiv i föreningen Borres Vänner, att det var dags för Sölvesborg att också representeras av ett kändisbakverk. Valet föll genast på skämttecknaren Borre.

Förfrågningen gick ut till Ulrika Johnsson på Kopparsträdets Hembageri, om hon inte kunde tänka sig att skapa en Borre-bakelse som Borre själv skulle velat avnjuta. Hon fick genast många idéer och inom kort fick Ingvar Jagestad och Kenneth Bergdahl, ordförande i föreningen Borres Vänner, varsitt smakprov.
– Jag har låtit mig inspireras av 30-talssmaker, avslöjar Ulrika. Borre-bakelsen är en läcker bakelse med chokladbotten, och smaker av arrak, choklad och punsch.

Utsidan är dekorerad med rostade nötter och en bild på Borre själv ovanpå.
– Borre var en skicklig tecknare, snidare och historieberättare, berättar Kenneth. Med sina teckningar följde och kommenterade han Sölvesborgs utveckling med glimten i ögat och humorn till hjälp.

Borre föddes den 29 juli 1907. Föräldrarna Blenda och Wilhelm Carlström fick två söner, Borre och hans bror Berndt. Detta tvillingskap utgjorde en rik källa till inspiration för Borres historieberättande.

Borre hann rita mycket under sitt liv, bland annat tecknade han i 27 år till Familjetidningen Smålänningen. Han har även tecknat serier och skämtbilder åt Folket i Bild, Allhems Förlag i Malmö och Ankarposten i Karlskrona. Hans verk har ställts ut både när och fjärran, bland annat 1979 i utställningen ”Serier för alla” på Nationalmuséet.

Vill man veta mer om Borre kan man ta kontakt med föreningen Borres Vänner, som gärna berättar om denna herre som förgyllt världen med sina skämt och roliga teckningar. Och passa på att titta inom Kopparsträdets Hembageri för att smaka på den eminenta Borre-bakelsen!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelMysig gudstjänst på midsommardagen i Mjällby
Nästa artikelSiretorp och Lister i litteraturen