Välkomna till Sölvesborgs mysiga julmarknad i Slottslängorna

Sölvesborg
Första helgen i advent, den 1-3 december anordnas den traditionella och stämningsfulla julmarknaden i slottslängorna för 26:e gången. Första gången var 1995 och det året firade Sölvesborg 500 år och ville göra något extra vid julskyltningen.

Årets julmarknad har 55 utställare

Det blev en gammaldags och stämningsfull julmarknad i slottslängorna med många utställare som sålde allt från julgodis till fina hantverk. Det kom så många besökare så man valde att fortsätta med julmarknaden varje år efter det. 2004 brann tyvärr slottslängorna ner och då hade man julmarknaden i Schack Matts befintliga lokaler. Det blev såklart inställt när det var pandemin men året efter kunde man ha julmarknaden med restriktioner. Det har varit välbesökt i alla år men förra året blev det succé.
På lördagen brukar det komma många besökare långväga ifrån, därav uppmuntrar Sölvesborgs kommun er som bor nära att försöka komma på fredagen och söndagen så blir det inte så trångt. Har man möjlighet att cykla eller gå så är det också väldigt bra. Det kan vara ont om parkeringsmöjligheter även om man gjort ca 100 p-platser vid gamla glasmästeriet.
Det är en traditionell julmarknad varje år som alla vill ha men små förändringar görs varje år på grund av att man behöver förnya sig lite. Man måste hänga med i tiden men samtidigt bibehålla julkänslan och stämningen berättar Pernilla Weirum från Fritid och Kultur.
Man jobbar med att förbättra arbetsmiljön med smartare lösningar så det blir lättare att förbereda julmarknaden.
Direkt efter semestern börjas det med stora planeringar inför denna populära helg. Det är kommunens arbetsmarknadsenhet som gör det grova och tunga jobbet, de ser till att bodar och granar kommer på plats och ansvarar för elen.
Fritid och Kultur ansvarar för planering och dekorera inne i slottslängorna, vi gör finliret säger Pernilla med ett leende.
Det är också ett samarbete med många föreningar och det är ett oerhört viktigt samarbete för att julmarknaden ska kunna genomföras. Körsällskapet sitter i entrébodarna, Baseball föreningen är parkeringsvakter.
Trädgårdsföreningen hjälper till med uppbyggnad och dekoration och Visans vänner gör grangirlanger till bland annat dörrarna för att nämna några föreningar och hemvärnet har tillsyn på natten.
Årets julmarknad har 55 utställare inklusive matvagnarna varav 12 stycken är nya utställare. Flintalyckans blommor är en av dem och det ska bli mycket spännande med blommor på julmarknaden och hennes sätt att arrangera blommorna.
Även i år kommer det finnas en caféhörna inredd med loppisfynd som blev uppskattad förra året. Tomten kommer såklart att hälsa på, och det kommer att finnas alpackor som man kan klappa och god mat finns att köpa samtidigt som stämningsfull musik spelas. Tomten och alpackorna kommer att finnas på plats lördag och söndag kl. 12.00–15.00. Missa inte kika in i gamla glashyttan där det finns juliga antikviteter.
Sölvesborgs kommun hälsar alla välkomna till julmarknad i slottslängorna.
Text: Monica Oredsson
Foto: Charlotte Pettersson

Föregående artikelViltbodens årliga viltförsäljning i advent
Nästa artikelBR Skor är stolta över sina kunder