Sölvesborg/Ljungaviken
När det talas om Mästarnas mästare är det nog för de flesta förknippat med TV-programmet på Sveriges Television.
För golfare har det ”alltid” funnits Mästarnas mästare. I princip alla golfklubbar avslutar tävlingssäsongen med ett Mästarmöte för vinnarna i årets klubbtävlingar. Det är ofta en prestigefylld tävling och en eftertraktad titel inte långt efter klubbmästerskapets status.
Söndagen den 7 november spelades Mästarmötet på Sölve sborgs Gk som slaggolf. Jan ”Jappe” Persson har under säsongen deltagit i ett 10-tal av klubbens tävlingar och kvalificerat sig till Mästarmötet via en seger i Klockslaget. För ”Jappes” del var det premiär som deltagare i Mästarmötet. ”Jappe”, som spelar 5-6 rundor i veckan, kände att formen närmade sig dagarna innan tävlingen och förutsättningar fanns för en bra insats. Spelkamrater i bollen var rutinerade Sten-Inge ”Gasse” Nilsson och unge lovande Jesper Vilhelmsson.
– Mycket tack vare mina spelkamraters fina spel och glada tillrop ”hängde” jag bra med i ”slagväxlingen”, säger ”Jappe”.
”Jappe” var säkerheten själv från tee som följdes upp av glimrande puttning. Tävlingen avgjordes på hålen 10, 11 och 12 med tre raka par, totalt blev det 8 par, vilket till slut gav segerresultatet 67 slag netto.
– Jag anade efter nio hål att det kunde bli något bra och jag rankar den här segern som en av mina största, säger ”Jappe”. Mats Andersson spelade till sig andra plats med 69 slag netto. Två spelare kämpade om tredjeplatsen, bägge kom in på 70 slag netto. Eva Wetterling bjöd på en variant av ”fågelinfluensa” med birdie på hål 3 och 14, vilket resulterade i en tredjeplats med hcp-fördel. Ulf Johansson var jämnheten själv, 35 slag netto, såväl ut- som inrundan och 4:e platsen var ett faktum.
Hur kom du i kontakt med golfsporten?
– Två av mina söner och min syster stod för introduktionen i juni för sex år sedan. Jag spelade tidigare bangolf och hockey, med detta i bagaget kände jag direkt att allt föll på plats. Gröna kortet klarades snabbt av och hcp:t blev 25 första säsongen. Minns också mitt första golfpris, en markeringspenna med mall för att märka golfbollar. Numera är jag en flitig deltagare i Rövarna och Dagg-Patrullen.
Vad är din styrka och vad behöver du träna på?
– Puttern är mitt bästa vapen följt av chiptekniken. När det kommer till hög bollbana och fäste på greenerna behövs träning. Har under hösten dessutom varit med i en träningsgrupp med målsättningen om högre svinghastighet.
Favoritbana du gärna återvänder till?
– Carlskrona med sitt ofta lättrullande underlag passar mig perfekt. Karlshamns gamla ligger mig också varmt om hjärtat.
Vilka golflegendarer/tourspelare skulle du vilja spela med i en fyrboll?
– Henrik Stenssons fina järnslag skulle jag vilja se på nära håll. Annika Sörenstam med sitt lugn och Tiger Woods med sin karisma, vore också något att ta del av.
Har du någon dold talang eller okänd sida?
– Jag är lite konstnärligt lagd, en och annan målning har det blivit. Svarvade träskålar är också något jag provat på med hyfsat resultat.
Har du någon golfregel du vill ändra på?
– Nej, inte nu efter förändringen med slopade pliktslag för dubbelslag och även för grundning av klubban i hinder.

NÄRBILD:

Namn: Jan ”Jappe” Persson.

Född: 11 oktober 1956 i Sölvesborg.
Bor: Hålabäck med hund o katt.
Familj: Utflugna sönerna Niclas, Elias och Filip.
Favoritmat: Oxrullader.
Kör: Nissan.
Bästa egenskap: Ödmjuk.
Sämsta egenskap: Dålig förlorare.
Tidigare sporter: Fotboll o ishockey.
Senaste resmål: Turkiet.
Senaste film: Rust creek..
Udda golfminne: Satte 30-metrsputt på en vattensjuk green efter en åskskur.
Det bästa med Sölvesborgs Gk: Välskött bana med fina greener.
En dag utan golf: Trädgårdsarbete.
Favoritpryl: Motorcykeln.
Snabbvalet: Kaffe – te Pasta – ris Fotboll – Ishockey Malmö – Köpenhamn Hund – katt Segelbåt – motorbåt

I BAGEN:
Driver: Cobra. Fairwayklubbor: Cobra.
Hybrid: Cleveland.
Järnklubbor: Ping.
Wedgar: Cobra 52 och 56 grader.
Putter: Ping.
Handske: Foot joy.
Bollar: Titleist Pro V1.
Skor: Ecco.
Kläder: Abacus.

Text & Foto: Ingvar Jagestad

Föregående artikelEn humoristisk eftermiddag i Sölvesborgs tingshus
Nästa artikelSölvesborgs Bridgeklubb laddar om!