Linjeskeppet HMS Victory sjösattes år 1765. Hon är ett av världens kändaste fartyg och är nu, 253 år senare, fortfarande i tjänst och är därmed världens äldsta tjänstgörande krigsfartyg. På sin seglats från Hanö hem till England, hösten 1810, beledsagade hon Jean Baptiste Bernadotte, som just då var på resa till Sverige för att hos oss grunda en ny kungadynasti.

Den engelska flottans besök på Hanö och Lister mellan åren 1810-1812, är förmodligen traktens största händelse alla tider.

Hör historiker Marcus Bernhardsson berätta om när kanske 15.000 brittiska soldater upprättade en bas på Hanö för att skydda den oerhört viktiga handeln under Napoleonkrigen i början av 1800-talet. Fransmännen vapenskramlade i söder, ryssen hotade i öster och tog svenska Finland, i Stockholm jäste det och en revolt var nära förestående samtidigt som väldiga lager proviant skulle fixas fram till den enorma brittiska flotteskadern i Hanöbukten. Detta samtidigt som Sverige och England formellt sett var i krig med varandra. Inga skott avlossades dock i detta krig, som är ett

av Sveriges sista. Hör historiker Marcus Bernhardsson berätta om när vår trakt sattes på den europeiska storpolitiska kartan.

Föreläsningen är i Siretorps bygdegård, torsdag den 28 juni kl. 18:30.

Text: Patrik Lundin
Bild: Marcus Bernhardsson

Föregående artikelDavid skapar unik konst på Bright Ink
Nästa artikelLänsförsäkringar arrangerade kalasturné på Lokstallarna