Ägarinnan Therese Persson och Johanna Heijel berättar att detta är deras 3:dje julmarknad och att traditionen kommer att bestå då intresset är stort.

Tredje året i rad slår Therese Persson med personal upp portarna för sin omåttligt populära och välbesökta julmarknad.
Den har blivit en tradition för både företaget, utställarna och besökarna. Vi blir lockade av diverse delikatesser som vackert presenteras och bjuds av Viltboden, Vånga Must, Eknegård, Farfars Pärla och Maritas Hembakta. Både tomten och den duktiga musikskolan lockar stor publik. Även de har medverkat alla åren. Under dagen bjuds det på både glögg och korv. Therese, som driver butiken sedan 4 år tillbaka, skrattar när hon berättar att det gått åt 350 korvar och många fler skulle behövts. Med andra ord kan man glädjande konstatera att Sölvesborgsborna är duktiga på att sluta upp när det händer något i staden. Therese berättar att hon är så tacksam att det uppskattas och att det är så kul att stamkunderna är så många. Hon berättar att det tar sin tid att förvandla 700 kvm butiksyta, till denna så in i minsta detalj så genomtänkta julmiljö. Personalen har gjort ett fantastiskt arbete och besökarna känner sig väl omhändertagna av tomtemor, Birgit Persson, som glatt serverar glögg så det står härliga till.
Man kan se en trend som talar om att vitt är det som gäller just nu. Johanna och Therese berättar att vitt är allra populärast till advent, när det sedan närmar sig jul går det över mer och mer till rött. Naturmaterial, såsom kottar, lärk och mossa är populära inslag i de fantastiska arrangemangen som pryder hela butiken. Det är en fröjd för ögat att beskåda detta fantastiska handarbete. Den absolut populäraste produkten är dörrkransen. Det säljs fler sådana än någonsin tidigare. Kransbindning är något som Therese med personal anordnar varje år i juletid. De arrangerar även temakurser av olika slag under hela året. Hon berättar att man lättast hittar info om dessa tillfällen på deras Instagram och Facebook sida.
Ett annat uppskattat evenemang är deras vårmingel, då de bland annat bjuder in jordleverantörer som analyserar kunders medhavda jord. Då är butiken även välfylld av vårnytt och alla härliga blommor som hör årstiden till. Therese avslutar med att berätta att de sedan 3 års tid medverkat på Trädgårdsföreningens Trädgårdsdag vid slottet i Sölvesborg. Detta lär vara Sveriges största i sitt slag och går av stapeln i augusti månad.
Vi vill passa på att tacka Therese för ett härligt och inspirerande besök och såklart önska dem alla en riktigt god jul och ett lika fantastiskt 2020.


Text: Jeanette Olsson
Foto: Jeanette Olsson & Flora Persson By Therese

Föregående artikelJulmusik i Citygallerian
Nästa artikelTraditionsenlig julkonsert