Linjeskeppet HMS Victory sjösattes år 1765. Hon är ett av världens kändaste fartyg och är nu, 252 år senare, fortfarande i tjänst och är därmed världens äldsta tjänstgörande krigsfartyg. Foto: Marcus Bernhardsson

Sölvesborg
Mellan 1810-1812 låg stora delar av den brittiska flottan stationerad kring Hanö.

Den 10 juni år 1810 ankrade det brittiska amiralitetets stolthet, HMS Victory, utanför Hanö. Fartyget hade en besättning på 850 man och med sig hade hon en stor eskader med fartyg och fler skulle skeppen bli under de två följande åren.

Syftet med den marina operationen var att sydda den för britterna oerhört viktiga Östersjöhandeln. Europas starke man, kejsare Napoleon av Frankrike, hade förklarat kontinentalblockad och alla europeiska hamnar var stängda för britterna. De politiska förhållandena var mycket komplicerade och meningen var att Storbritannien skulle få inre oroligheter, i fall de inte kunde bedriva sin mycket viktiga handel. En stor del av

denna handel kom därför under tre års tid att bedrivas på Hanö redd.

Historiker Marcus Bernhardsson föreläser om denna mycket komplicerade händelse, där Sverige och England tidvis var i krig med varandra, då denna handel på svensk mark försiggick.
Det finns inte mycket skrivit om denna händelse, som förmodligen är Listers och Sölvesborgs kommuns allra mest uppseendeväckande och spektakulära händelse, då kanske 10.000-15.000 brittiska soldater var stationerna på och omkring Hanö.

Föreläsningen blir i Nogersunds hembygdsgård, torsdagen den 14 september kl. 18:30.

Text: Patrik Lundin
Bild: Marcus Bernhardsson

Föregående artikelNytt husbilsmärke på Vinslövs Fritidscenter
Nästa artikelMusikstund – Dönabergapågarna