Sölvesborg
På Hennings Rökeri kan man köpa varmrökt och kallrökt fisk rökt på gammalt vis, och även avnjuta goda sillinläggningar, lax- och skaldjurspatéer, sallader och fräscha matlådor.

Maria Knutsson driver Hennings Rökeri tillsammans med sin man Bo Knutsson, vars far startade rökeriet redan på 50-talet. Idag har Hennings Rökeri inte bara ett rökeri med EU-anpassade tillverkningsstationer och ett nytt fräscht kök utan även en mysig restaurang som blomstrar under sommarmånaderna.
– Vi röker all fisk själva, på gammalt vis med alved och skyffel, säger Maria. Varmrökt fisk tar cirka tre-fyra timmar att tillverka, och kallrökt fisk tar cirka tre dygn.

bild-2-cmykHennings Rökeri experimenterar hela tiden fram nya smaker, kryddningar och inläggningar. Till exempel urbenad, varmrökt lax med dill och citronpeppar och andra kryddade filéer. Bland sillinläggningarna erbjuder de allt från klassisk löksill, senapssill och citronsill till mer exotiska smaker som lingonsill, hallonsill eller den alltid lika populära Hennings Special med hemligt recept.
– Vi är alltid noga med att ha högsta kvalitet på våra råvaror och våra produkter, säger Maria. Det är ett tidsödande och noggrant arbete, men resultatet blir det i särklass bästa.

I restaurangen har de 50-60 platser inne och cirka 150 platser på uteserveringen. Förutom att de har öppet på sommaren så har de även byaölskvällar, julbord och påskbuffé.
– Sölvesborgskortet är en väldigt bra idé, och jag har själv använt det när jag handlat på olika ställen, ler Maria. Det kändes självklart att vi också skulle ansluta oss till Sölvesborgskortet.

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelHelhetshästen – Hästen i välbefinnande balans och harmoni
Nästa artikelVad delades ut i Stockholm fem gånger om dagen under tidigt 1900-tal?