Johannes Holmquist med egentillverkade nyckelharpor i bakgrunden.

Tillverkar säckpipor och nyckelharpor – Möt Johannes Holmquist

Mor och morfar förde in Johannes Holmquist i musikens värld med visor av Alice Tegnér. Musikalisk lära blev det i Sveriges Radios gosskör med drillning i bl.a. stämsång. Boende i musikaliskt kollektiv på Mosebacke, Stockholm Söder, med låtskrivande och intresse för ”poplåtar”, vidareutvecklade intresset för sång och musik.

Minns du ditt första betalda framträdande?
– Jodå, vi hade flyttat till Filipstad och kyrkans diakon kom med förfrågan om att uppträda inför kommunens 80- och 90-åringar som fyllt år under året. Efter spelningen berömde en av damerna mitt fina vibrato. Om hon bara visste, det var min premiärnervositet, som gjorde sig gällande.

Vad är så här långt ditt mest udda gig?
– Jag minns två udda händelser. Var på väg ut i Stockholms skärgård för en spelning. I väntan på bussen kunde jag lika gärna stämma gitarren vilket gjorde att en dam tog mig för en gatumusikant och skänkte en slant. Spelade i ett affärscentrum där publiken var i rörelse hela tiden, men en bit ifrån satt en äldre kvinna kvar hela tiden. Nyfiket frågade jag varför hon satt kvar. Det visade sig att damen var döv men tyckte att vi såg så glada ut.

Har du någon ”önskescen” du skulle vilja uppträda på?
– Under 60-talet var Vispråmen Storken, som låg vid kajer i Blackeberg och Kungsholmen, viktigaste scenen för vissångare i Stockholm med artister som Cornelis Wreeswijk och Fred Åkerström. Där hade det varit trevligt med ett gästspel!

Var, när och hur kom du i kontakt med visor om ”Borre”?
– Det var hösten 2016 vid ett medlems-möte hos hos Kulurföreningen Borres vänner. Sånggruppen Delta i Rythmen Boys uppträdde och framförde visor om ”Borre”, skrivna av Willy och Mary-Ann Nilsson, till välkända melodier.

Vad gör texterna om ”Borre” intressanta?
– Dels är varje visa en liten berättelse och de är skrivna med samma knorr som ”Borre” själv använde i sina teckningar och serier.

Har du någon dold talang?
– Jag är händig med en skalpell. Nu är det inte så illa som det kanske låter. Skalpellen använder jag vid tillverkningen av säckpipor och flöjter.

När kom dina första tankar om ett kulturhus?
– I grunden ligger egna besök i kommunala verkstäder bl.a. i Björns trädgård, Stockholm. Kreativa besöksplatser behövs i samhället och ett tillfälligt möte, med Lisa Johannesson och Sofia de la Fuente, på Stortorget i Sölvesborg, gav impulser att jobba vidare för att förverkliga drömmen om ett kulturhus i Sölvesborg.

Avslutningsvis lyssnar/sångtips till läsarna?
– Lyssna på levande musik/sång i små nära sammanhang.

Kulturföreningen Borres Vänner har medlemsträff den 27 november i Tingshuset kl.18.00. Gästas då av Johannes Holmquist som tillsammans med Anders Malcolmsson, vissångare och tonsättare, bl.a. sjunger visor om ”Borre”. Gamla och nya medlemmar hälsas välkomna. Fri entré och föreningen bjuder på kaffe/julkakor.

Fakta Johannes Homquist:

Johannes Holmquist.

Namn: Johannes Holmquist. Född: I Maria församling, Stockholm 1952. Familj: Singel, 5 vuxna döttrar. Favoritmat: Husmanskost. Favoritartist: Victor Borge. Läser: Fritiof Nilsson Piraten och faktaböcker. En dag utan visor: Finns inte. Det bästa med Sölvesborg: Trivsam småstadsidyll.

Text & Bild: Ingvar Jagestad

 

Föregående artikelLilla kulturdagen i Lokstallarna
Nästa artikelRebeckalogen sponsrar Mika – Medmänniskor i Karlshamn