På bilden från vänster ser ni Jan Böckman, Ingmar Lysell, Mats Jönsson och Jan Erik Hardebo

Sölvesborg
Västra Blekinge Vykortsklubb som ger nu ut sin 5:e bok och denna gång riktar man huvudsakligen in sig på åren 1900–1925. Temat är Hus och människor i gamla Sölvesborg med omnejd.
Blekinge museum hjälpte till att rädda 276 av Fotograf JA Nilsons 45 000 glasplåtar (dåtidens negativ) som man trodde var förstörda pga översvämning i en källare i centrala Sölvesborg 1992. Ja Nilson var verksam i staden 1896–1954.
Av de plåtar som räddades har 113 publicerats av Blekinge museum. Övriga 163 plåtar letade museet fram vid vykortsföreningens förfrågan. Många av dessa visas nu för första gången i boken.
INFO-Bladet träffade de engagerade medlemmarna i föreningen som lagt ner mycket tid och arbete för att få till denna bok som ska börja säljas på onsdagens marknad på Killebom, den 6 juli.
Den första boken trycktes 2007 och sedan har de 4 följt i lagom takt. Platsen vi träffades på var Biblioteket i Sölvesborg och gruppbilden som vi tog är på samma plats som omslaget till boken är taget cirka 1910.
Balkenhausfamiljen, Wennerlunds bokhandel, Smidesmästare Lindberg, Emanuel Carlssons klädaffär, Lindéns bageri, Nilssons Stenindustri och förändringar i gatumiljön är några av de lokala berättelserna med tillhörande bilder som finns med i boken.
Grodparken som finns i Sölvesborg kom till då man ville bevara den delen lite öppnare och inte önskade byggande där. Av den anledningen skänktes installationen Grodan till Sölvesborgs kommun av handlaren Emanuel Carlsson som drev butik alldeles intill parken. Nuvarande MQ.
I dagarna renoveras Grodan av Mats Nilsson. Den skapades av stenhuggaren Nils Nilsson 1923 som var Mats farfars far.
I boken presenteras närmare 200 bilder. Glasplåtar som ger detaljrika bilder med hög upplösning och ett fantastiskt djup har varit idealiska att kunna använda. Med speciella program har man satt färger på en del foton vilket lyfter detaljrikedomen i bilderna.
Boken innehåller även foton från Hällevik, Hörviken och Stiby av Anni Eriksén och Sven Hellgren, samt bilder ur privata samlingar. En del är medlemmarnas vykort.
I samband med försäljningen som startar på Killebom kan intresserade även köpa en del av tidigare utgåvor, det finns ett fåtal kvar.
Text & Foto: Patrik Lundin

Föregående artikelNogersunds Hembygdsförening
Nästa artikelMitt smultronställe – Korsholmen