Delta i Rytmen Boys fr.v. Åke Holmström, Torsten Svensson, Ingemar Valdermarsson, Bengt Lindh, Lennart Persson och Bertil Pettersson.

Sölvesborg
Delta Rhythm Boys, som sjöng om flickorna i Småland, är förebild till Bromöllabaserade sånggruppen med det efterliknande namnet Delta i Rytmen Boys. INFO-bladet har träffat en av medlemmarna, Åke Holmström, som varit med sen starten 2013.

Hur startade gruppen?
– Det hela började vid fikaträffar med efterföljande sångövningar på seniorboendet Drejaren i Bromölla. Vi sjöng ofta Delta Rythm Boys svenska sånger, sen var steget inte långt att knyta an till deras namn, då vi bildade sånggruppen.

Hur ofta övar ni?
– Vi övar lite från och till, gärna på fredagar, mycket beroende av om våra musiker är tillgängliga. När alla kommer är vi totalt 13 ”boys”.

Hur är er repertoar idag?
– Vi sjunger gamla schlagers, folkmelodier och en del religiösa sånger, som Pärleporten och Ovan där.

Hur ofta uppträder ni?
– Det blir 2-3 gånger per år, nu senast var vi med i Sölvesborgs närradio och närmast på tur står ett besök hos Kulturföreningen Borres Vänner.

För andra året i rad gästade Delta i Rytmen Boys Kulturföreningen Borres Vänners berättarkväll den 30 november. De sjöng om starka drycker, om överklassen, kakelugnar och himmelriket – allt på ett fullständigt lysande sätt. Det som sannerligen framkallade extra intresse denna kväll, var sångerna med texter som handlade om Borre. Dessa var skrivna av Sölvesborgsparet Willy och Mary-Ann Nilsson, bl.a. till melodin – ”Man får inte ha för stora pretentioner.”

Till denna berättarkväll hade ett 30-tal personer samlats i Tingshusets förberedelserum. En härlig stämning rådde direkt och många medlemmar hade mycket att berätta från sina möten med Borre. Inte minst Åke Holmström som hört historier via Harley Åberg. Utöver berättelser deklamerade han också dikter. Avslutningsvis kaffe och julkakor.
Vill nu någon läsare prova på att sjunga en vers av sångerna, finns här chansen, melodin är man får inte ha för stora pretentioner.

Åke Holmström framförde dikter.

“När vi samlats här idag
uti Borres Vänners lag
vill vi brista ut i några minnestoner
kanske sången låter gäll
men idag skall man va snäll
och vi får ej ha för stora pretentioner.”

Text & Bild: Ingvar Jagestad

Föregående artikelFolkskolans jubileum 175 år, en Sagolik Skola
Nästa artikelAllt för djur och trädgård hos Stallbyggen