Vid INFO-Bladets besök var ett tjugotal deltagare på plats.

Pro Norje har en aktivitet för alla bouleintresserade medlemmar. Spelplats är Hembygdsgårdens bouleplan. Där lägger deltagarna ner värdefull tid för trivsel och friskvård med boulespel.

Det finns uppgifter om två sporter som 95% av alla svenskar provat på någon gång. Badminton och minigolf, visserligen inte i organiserad föreningsform, men som lekfull sommaraktivitet. Boule* tillsammans med ”kusinsporten” boccia är troligen också i den kategorin. Boule spelas i trippel- dubbel- eller singelmatcher.

Tanken med boulespel hos PRO Norje väcktes för fem år sedan och startades upp av Lars Gustafsson och Kenneth Thomasson. Det tog inte lång tid innan verksamheten var igång, då på Pukaviks parkering som spelplats. PRO Norje, Sölvesborgs kommun och lokala företag satsade 2017 ekonomiskt för iordningsställande av riktiga boulebanor. Hembygdsföreningen ställde mark till förfogande i anslutning till hembygdsgården. Resultatet blev en spelplats med sju banor för sommarbruk. Vintertid hyrs lokaler i ett f.d. hönshus, numera anpassat till boule, i Mjällby.

Vid INFO-bladets besök var ett tjugotal deltagare på plats. Däribland eldsjälarna i boulesektionen Lars Gustafsson och Kenneth Thomasson tillika dagens ansvariga tävlingsledare. Deltagande medlemmar finns i många kategorier 30-, 40- och 50-talister av båda könen med varierande antal ”bouleår” i bagaget. Sommartid spelas det tis- och torsdagar och på vintern är det tisdagar som gäller. Totalt är det ett 50-tal medlemmar i boulesektionen. Boulespelandet är också ett sätt att träffas och hålla igång boulesnacket.

Tävlingsformen hos PRO Norje är oftast dubbelmatcher. Deltagarna lottas i spelpar och tävlandet utgör större delen av boulepassen. Träning är något som det bara pratas internt om, lite med tanke på ev. kommande externa matcher. Detta år har ett lag från PRO Norje kvalificerat sig till kommunens mästerskap.

Dagens deltagare lottades i såväl spelpar som matcher. En lottning som gör att deltagarna under en säsong i princip matchar och spelar ihop någon gång med alla i gänget. Av dagens matcher blev det spännande och rafflande bataljer där mätstickan gav utslag om millimeterskillnader för poäng.

Denna torsdags mest spännande drabbning stod mellan veteranen Sune Jönsson, som kamperade ihop prickskytten** Lars Gustafsson vs skjutglade Lars Persson ihop med taktiske Kenneth Svärdh. Försiktig öppning av bägge lagen med fina placeringar intill lillen*** där Sune Jönsson/Lars Gustafsson tog hem första omgången. Skam den som ger sig tänkte Lars Persson/Kennet Svärdh som i nästa två omgångar sköt undan motståndarnas klot med bravur och nu i ledning med 2-1.

Sista omgången, som började med välplacerade klot från bägge paren blev till slut poänggivande för Sune Jönsson/Lars Gustafsson och kvittering till 2-2 som också blev slutresultat.

* I Frankrike och många andra länder kallas spelet pétanque.
** Att skjuta betyder att du försöker träffa motståndarens klot med ditt eget klot.
*** Man spelar sina klot mot en liten målkula (lillen) och spelet går ut på att man får poäng för de klot det egna laget har placerat närmare lillen än motståndarnas bästa klot.

Text & Bild: Ingvar Jagestad

Föregående artikelVinslövs smedja – Smidesdag ”Unga smeder”
Nästa artikelSenaste nytt från Lions Club Vinslöv