”Sillatåget”. Fram till den 8 februari visas den stora bildutställning ”Listerbanan” på Sölvesborgs bibliotek, ett tåg som rullade på Lister mellan åren 1914-1956.

Aktiviteten ”Bio på Biblioteket” har blivit en riktig hit i Sölvesborg. Under några år har nu initiativtagaren, bibliotekarien Marcus Bernhardsson, visat gamla kommunfilmer och besöksantalet bara ökar och ökar.

–Marcus, varför har det blivit så här?
Det är superkul att intresset är mycket stort för bibliotekets aktivitet och det är jätte-kul att det alltid kommer väldigt många besökande då vi visar gamla rullar från våra gömmor. Anledningen till varför jag började att visa våra gamla kommunfilmer var att min budget alltid har varit ringa och skall dessutom räcka till mycket. Härav har jag fått tänka i nya banor för att kunna skapa flera kulturaktivitet på såväl Sölvesborgs som på Mjällby bibliotek. 

–Hur många besök hade du på dessa filmvisningar under 2019?
I fjol anordnade jag filmtillfällen på Sölvesborgs bibliotek, Mjällby bibliotek och under Killebomfestivalen var det även två visningar på Scala biografen. Totalt kom det 805 personer vid dessa tillfällen, säger Marcus.

–Är du inte rädd för att andra nu snor detta ditt kanonkoncept?
Tja, det tror jag inte, men var och en handlar ju efter sitt eget samvete. Filmerna ägs av Sölvesborgs bibliotek. Ifall andra nu visar gamla kommunrullar, så vet nog de flesta att de i så fall har ”snott” mitt koncept. Låt oss hoppas på att andra kulturaktörer istället är kreativa och kommer på andra, nya, aktiviteter.

–Hur ser det ut 2020, blir det filmvisning då också?
Ja, det blir det! Vi kommer att visa icke tidigare publikt visade rullar. Härnäst blir det på Sölvesborgs bibliotek på alla hjärtans dag den 14 februari och då både kl. 10:30 samt kl. 13:30. Vi ger alltså två visningstillfällen denna dag. Varje tillfälle varar ca en timme. Rullen kommer bl.a. att innehålla filmscener från gamla tiders Sölvesborg, filmklipp från olika hörn av vår kommun, bl.a. från staden men också från Hörvik.

Text: Patrik Lundin
Foto: Marcus Bernhardsson

Föregående artikelDags för årets första Grand Event Sölvesborg
Nästa artikelCarl Gustaf pops konsert i kyrkan var populär