Nogersund
Skönabäcksrocken har funnits i 5 år, rockfestival för Listerlandets 3-7 åringar där ca 260 barn får känna på äkta festivalliv! Ett uppskattat återkommande inslag för alla barn i området, den 4 maj var det dags för årets upplaga och det bjöds på riktigt soligt väder.

Festivalen kom till genom barnens tankar och idéer runt ämnet rockfestival, många av barnen i området har erfarenheter av Sweden Rock Festival, eftersom den finns på hemmaplan. Initiativtagandet började som ett samarbete mellan Skönabäcks förskola och dagbarnvårdarna i byn och har sedan kartlagt hur festivalen skulle vara för ett barn i 4-6 års åldern.

Skönabäcksrockens arrangörer är många, förutom Skönabäcks förskola är det Sölvesborgs kommun, Sweden Rock, Musik i Blekinge, Nogersunds Hembygdsförening och NBV som presenterade årets upplaga.

För att göra festivalen så realistisk som möjligt, återskapade arrangörerna barnens önskemål på förskolans dag 2013. Allt från bajamajor, scener, instrumentbygge, hårsalong, tatuerare, popcorn, kiosk, festivalcamping, röda korset och polisen och gatevakter mm. Detta blev en stor succé och landade väl hos både barn och personal.

Sarah Ragnarsson, dagbarnvårdare och Louise Berghult, barnskötare på Skönabäcks förskola kontaktade 2014 Sweden Rock Festival och berättade om deras projekt, här fick de ytterligare inspiration till barnen i form av affischer, tidningar samt ställde upp med att inviga Skönabäcksrocken med bandklippning, hissa flagga och hålla tal.

Festivalen har vuxit och har på senare år involverat både näringsliv och ortsbefolkning. Årets upplaga ägde rum den 4 maj. Festivalen är som en försmak av kommande Sweden Rock Festival och bär underrubriken ”Musik förenar”, där varje barn fick tillverka sin egna flagga som användes som inträde till Skönabäcksfestivalen. Flaggorna fick sedan vaja över festivalområdet, detta som ett tecken på musikens kraft att föra samman människor med gemensamma intressen världen över.

På festivalområdet i år kunde alla barn njuta av goda popcorn, bubbelvatten, frukt, prova på campingliv, träffa tatuerare och frisörer. Dessutom fanns dom obligatoriska Baja Majorna på plats. Här var även representanter från Sweden Rock, närpolis och Sölvesborgs kommun närvarande.

Konserten som bestod av gruppen LAJV rundade av festivalen med att bjuda alla barnen på en spektakulär fartfylld rockshow.

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelHurra äntligen blir det en ny förskola – barnen från förskolan 1912 tog första spadtagen
Nästa artikelSmokie gör en spelning i Svängsta i sommar