Barnen pustar ut efter pressträffen.

Bromölla
Det är så att man får tankar på Idas sommarvisa när hon sjunger ”Du ska inte tro det blir sommar ifall inte nån sätter fart” nu gäller det ” Du ska inte tro att det blir någon förskola ifall inte vi sätter fart”.

Det var kallat till pressträff tisdagen 15 maj och detta för att presentera den nya förskolan som är så välbehövlig men stött på patrull gång efter annan. Då politikerna inte lyckats komma överens har barnen fått inhysas i tillfälliga lokaler. Men nu äntligen så togs det första spadtaget och Roger Jensen från Bromölla Kommun berättade om bygget.

-Vi kommer att satsa på en fastighet som är projekterad enligt miljöbyggnad kategori silver. Det är en certifiering för hållbara byggnader som ger bra miljöer att leva, arbeta och leka i. Genom noggrann kontroll av huset med sexton olika indikatorer för energianvändning, innemiljö och material säkerställer Miljöbyggnad att byggnaden du vistas i är bra för dig och även bra för miljön.

Barnen hjälper till att ta första spadtagen.

Miljövänlig- och hållbar bioteknik för fettavskiljare, storköksventilation och avfallsutrymmet/miljöhus. En stor mängd fett belastar idag samhället – igensatta avlopp, bränder i ventilationer och luktproblem i avfallsutrymmen är bara några av de problem fettet orsakar. Modern miljöteknik håller dock på att förändra detta. Bioteknik imiterar naturens metoder och skapar därför inte heller några nya problem, vare sig för människa eller miljö. Detta ger oss äntligen möjligheten att lämna traditionella, miljöförstörande lösningar bakom oss och istället använda biologiska metoder för att lösa problem, med omsorg om vår planet. Lokal hantering av dagvattnet. Klimatsmart CO2 livsmedelskyla. Egenproducerad el via solceller som installeras på del yttertaket med ca 60 MWh/år i uppskattat tillskott. Energiberäkning = 25 % bättre än gällande krav (Boverkets byggregler, BBR), som resulterar i mindre miljöpåverkan och lägre driftskostnader.

Bild över framtida förskolan.

Alla barnen var väldigt duktiga och deras pedagoger kunde lugnt stå och se alla barnen göra bra ifrån sig. På plats var även Sven Håkansson, verksamhetschef Utbildning, Anders Wanstadius, verksamhetschef Tillväxt och utveckling, Ann-Sophie Bengtsson, förskolechef, samt Fredrik Nilsson, projektledare JSB.

Sven Håkansson och Ann-Sophie Bengtsson förklarade att det var plats för upp till 7 olika avdelningar / grupper på den nya förskolan och att den var efterlängtad kunde man se och känna på alla berörda.

-Ett stort plus är också att vi från verksamheten har deltagit i arbetet för utformning och fått vara med på hela resan, berättar Sven.

Fredrik Nilsson berättade att det var med spänning de såg fram emot att förverkliga detta projekt och att de kände sig stolta att ha fått uppdraget.

Barnen då? Ja de tog sig till storlekplatsen och väl där vankades det lite mellanmål innan man återvände till 1912- skolan. Vi passade på att ta en bild när de pausade.

Text & Bild: Patrik Lundin

Föregående artikelHumlerallyt 20:a maj
Nästa artikelBarn upplevde äkta festivalliv på Skönabäcksrocken