En del av gänget, innan presentation.

Man hade bjudit in kvinnor i alla åldrar från Sölvesborg med omnejd. En god buffé från Kajutan i Hörvik, hade dukats upp i verkstaden. Tjejer i alla åldrar strömmade in.

Josefin Ahlberg började med att berätta om företagets visioner och mål för framtiden. För 25 år sedan övertog Johan Ahlberg Fridolfssons Bil i Ljungby. Några år efteråt köpte han flera anläggningar i Blekinge och allt blev sedan sammanslaget till Ahlberg Bil. Ahlberg Bil finns på fem orter, Ljungby, Karlshamn, Karlskrona, Sölvesborg och Olofström. Totalt är man 159 medansvariga, varav 15% är kvinnor.

På Ahlberg Bil är man mycket stolta över sina varumärken och strävar efter att alltid ge det lilla extra. En positiv företagskultur är viktigt för Ahlberg Bil. Företaget satsar därför på utbildning i värdegrund och kultur. Man har tagit fram tre ledord – engagemang, ansvarstagande och omtanke.

Därefter fick vi information om de varumärken som Ahlberg Bil representerar – Volvo, Renault och Dacia. En liten historielektion om hur Volvo grundades fick vi också: Assar Gabrielsson var företagsekonom och jobbade 10 år inom SKF (Svenska Kullager- Fabriken) innan han grundade AB Volvo 1927 tillsammans med civilingenjören Gustaf Larson. Det var Volvo PV444 som blev ”den första svenska folkbilen” och som började serietillverkas 1945.

Redan på Assar Gabrielssons tid satsades det på säkerhet och Volvo var först med bl a trepunktsbältet. Nu har Volvo som vision att ”år 2020 ska ingen skadas allvarligt eller dö, när man åker i en ny Volvo”.

Just nu erbjuder Volvo sju olika modeller, varav samtliga finns som laddhybrid.
Därefter var det dags för ”fria aktiviteter”. Det fanns tillfälle att få lära sig hur man använder en däcklagningssats. Vi fick också se hur en stenskotts-lagning går till. Lagningen tar ca en timme och utförs med hjälp av tre droppar recin och en uv-lampa som härdar glaset.
Ett antal provkörningsbilar fanns på plats utanför och det var många av damerna som tog sig en runda i drömbilen.

Flera lokala utställare fanns också på plats – Hälsokraft, Mackes Zoo, Sölvesborgs Velo, ELON och ON Training.

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelKulturnatten bjuder på Maja och Bobbo
Nästa artikelGäddträff avslutade med 25-års jubileum!