Dimman ligger tät under morgontimmarna vilket försenar starten av tävlingen.
Kl 9 kan båtarna ge sig ut på Ivösjön. Sjön är Skånes största insjö med sin yta på 54 km2. Den är känd för sitt starka Gäddbestånd, massor av abborre och en hel del Gös. Vädret visar sig snart bli det perfekta för fiske.

Seppo Kautto, en av fyra medlemmar i Trollingkommitten, berättar att hela 53 ekipage gett sig ut på sjön för att locka till sig DEN gäddan. Tyngst gädda vinner tävlingen. Av de 115 tävlande personerna är 12 damer och 12 juniorer. Seppo har varit med och arrangerat gäddträffen samtliga 25 år. Detta tillsammans med arrangören Ivösjöns Fiskevårdsförening. Han berättar också att samtliga juniorer kommer att få pris för sin medverkan, då det är viktigt att uppmuntra deras fiskeintresse. Den lycklige juniorvinnaren kommer att få en 2 ½ hästars utombordare som skänkts av Motor Marin. Det övriga prisbordet är stort och rikligt och den lycklige vinnaren som kommer iland med den största gäddan kommer att håva in hela 10.000:-. Seppo säger att många medverkande kommer långväga, en del ända från Tyskland. Han poängterar också att alla gäddor som dras upp under dagen kommer till nytt och tillagas. Många är de som står i kö om en gädda skulle ” bli över ”! Alla besökare och medverkande bjuds på korv i bröd med dricka, ett inslag som är väldigt uppskattat.

Stämningen är hjärtlig och de flesta verkar känna varandra. Alla brinner för detta och samtalsämnet är ett och samma, gäddor. Snart börjar de samlas på land då de dragit upp sina välutrustade båtar på land. Marth Bengtsson visar gärna upp sin fångst. Riktigt fina gäddor som senare visar sig vara med i toppstriden då den ena vägs in på 7,91 kg. Han berättar stolt att han dragit upp den på en egentillverkad vobbler.

Kön blir längre och längre till invägningen. När den drar igång vid 15-tiden väntar alla med spänning på resultaten. Många fina gäddor vägs in och man kan snabbt konstatera att Ivösjön gett stor utdelning dagen till ära. Precis som ett Jubileum ska vara.

Den vinnande gäddan vägs in på fantastiska 9,86 kg. Man skojar lite och säger att om den bara ätit en endaste liten extra Mört till frukost så skulle 10 kg strecket spräckts. Pokalen är ett vandringspris som nu kommer förvaltas väl av Uwe Rauterberg från Tyskland. Han är dessutom lycklig vinnare av storvinsten.

Juniorklassen vinner 13:årige Alve Bolin. Han har medverkat på gäddträffen vid 6 tillfällen och vunnit 5 gånger! Gäddan han vinner med väger dryga 5 kg. Stolt vinnare av den fina utombordaren.

Damklassen vinner Thea Nordström med en fin gädda på 7,19kg. Hela hon strålar så det går inte att ta miste på fiskelyckan.

Efter 25 fantastiska år har man bestämt sig för att detta blir det sista. Man kan väl säga att de slutar med flaggan i topp efter denna härliga och välbesökta dag med finfina gäddor.

Text & Foto: Jeanette Olsson

Föregående artikelAhlberg Bil firarde 25 år med tjejkväll
Nästa artikelKulturkaramellens teckningsaktivitet med entusiastiska deltagare